donderdag, 22 april 2021

Nieuwe darmkankertest in aantocht

Onderzoekers van het VUmc hebben een nieuwe methode ontwikkeld om darmkanker op te sporen. Deze methode is volgens hen nog nauwkeuriger dan de test die gebruikt wordt in het bevolkingsonderzoek darmkanker dat dit jaar gestart is.

Sinds januari worden mensen tussen de 55 en 75 jaar uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Zij krijgen een uitnodiging een beetje ontlasting op te sturen voor onderzoek. Als er bloed in de poep wordt aangetroffen, volgt er een darmonderzoek.

Eiwitten
De onderzoekers van het VUmc hebben een manier gevonden om eiwitten die direct afkomstig zijn van een tumor in de ontlasting op te sporen. Ze zijn nu bezig om een ontlastingtest te ontwikkelen op basis van de nieuwe methode. Volgens hoofdonderzoeker en hoogleraar Gerrit Meijer gaat het nog zeker vijf jaar duren voor de nieuwe test de huidige kan vervangen.

Nauwkeuriger
Volgens Meijer spoort de huidige test 70 procent van de kankergevallen op en 20 procent van de gevallen van grote darmpoliepen, een voorstadium van darmkanker. Bij de nieuwe methode worden er volgens hem bijna geen kankergevallen meer gemist.

Bron(nen):