Ontstekingsremmer bestrijdt darmkanker

Getty Images

UTRECHT - Medicijnen die worden voorgeschreven bij een chronische darmontsteking (thiopurines) blijken niet alleen darmontsteking te remmen, maar verkleinen ook de kans op darmkanker.

Dat schrijft arts-onderzoeker Fiona van Schaik van het UMC Utrecht in het tijdschrift Gut.

Patiënten met chronische darmontsteking, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, hebben een verhoogde kans op darmkanker. De behandeling van deze ziektes bestaat uit ontstekingsremmers, zoals het medicijn mesalazine.

Als deze niet goed aanslaan nemen artsen hun toevlucht tot andere middelen, zoals thiopurines. De veiligheid van deze thiopurines staat echter ter discussie. Het zou de kans op diverse vormen van kanker verhogen.

Van Schaik en collega’s van het UMC Utrecht laten echter zien dat thiopurines naast het ontstekingsremmende effect ook een ander gunstig effect hebben: ze verminderen de kans op darmkanker.

De onderzoekster analyseerde ruim 2500 patiënten met chronische darmontsteking. Hiervan ontwikkelden 28 patiënten darmkanker. Uit het onderzoek blijkt dat thiopurines het risico op darmkanker met een factor 10 verlagen. Gemiddeld krijgt na een ziekteduur van dertig jaar bijna een op de vijf patiënten met chronisch darmontsteking darmkanker.

Auteur 
Bron 
  • UMC Utrecht