woensdag, 21 april 2021

Plek van darmkanker beïnvloedt overlevingskans

Uit recent onderzoek van University of Southern California is gebleken dat de plek waar darmkanker zich ontwikkelt, een verschil kan maken in de overlevingskans van de patiënt. Onderzoekers merkten dat patiënten met darmkanker aan de linkerkant van het lichaam een grotere kans op overleving hadden.

Een team geleid door Fotios Loupakis, verzamelde gegevens van 2.000 patiënten met darmkanker in een gevorderd stadium. Hierbij had 70 procent van de patiënten darmkanker aan de linkerkant van het lichaam. Deze patiënten hadden een grotere kans op overleven dan patiënten met tumoren aan de rechterkant. Uit eerder onderzoek onder 200 darmkankerpatiënten kwam dit verschil in risico ook naar voren.

Reacties

Jerald Wishner directeur van het Colorectal Surgery Program vindt de resultaten interessant: “Deze informatie kan dokters helpen bij beslissingen over het behandelingsproces, de locatie van de tumor speelde hierbij eerder nooit een rol.”

Howard Hochster schrijft als commentaar bij dit onderzoek dat deze resultaten mogelijk niet van toepassing zijn op mensen die al eerder geopereerd zijn aan tumoren. Hij geeft ook aan dat er niet is gekeken naar mensen met darmkanker in een minder gevorderd stadium.

Dit onderzoek is gepubliceerd in het Journal of the National Cancer Institute.

Bron(nen):
  • WebMD