donderdag, 22 april 2021

'Vitamine D belangrijk voor darmkankerpatiënt'

Patiënten met uitgezaaide darmkanker die voor de behandeling met chemotherapie of medicijnen hoge levels vitamine D in hun bloed hadden, overleven gemiddeld langer dan patiënten met lagere hoeveelheden vitamine D.

Dat stellen onderzoeker van het Dana-Farber Cancer Institute op basis van de gegevens van ruim 1000 patiënten. Zij presenteren de resultaten van hun onderzoek op het jaarlijkse symposium van de American Society of Cancer Oncology in San Francisco. Patiënten met de hoogste hoeveelheid vitamine D in het bloed overleefden gemiddeld 32,6 maanden. In de groep met de laagste vitamine D-levels was dit 24,5 maanden.

Onderzoek

"Dit is het grootste onderzoek dat ooit is uitgevoerd naar het effect van vitamine D bij patiënten met uitgezaaide darmkanker", vertelt hoofdonderzoeker Kimmie Ng. "Het onderzoek lijkt het belang van voldoende vitamine D weer verder te benadrukken."

De studie toont een geen oorzakelijke verband, dus het is onduidelijk of hogere vitamine D-levels de overleving daadwerkelijk verlengt. Het is dan ook nog te vroeg om vitamine D aan te bevelen als behandeling. Ng wil samen met collega's in vervolgonderzoek kijken wat de mogelijkheden zijn voor vitamine D als onderdeel van de behandeling bij darmkanker.

Resultaten

Tijdens het onderzoek werden de patiënten in vijf groepen verdeeld gebaseerd op de vitamine D-levels in het bloed. Gemiddeld overleefden degene met de grootste hoeveelheid vitamine D 33 procent langer. De onderzoekers vonden ook dat bij hogere vitamine D-levels het langer duurden voordat de ziekten verergerden: 12 maanden tegenover 10 maanden.

Omdat vitamine D vaak een weerspiegeling is van een gezonde leefstijl (gezonde voeding, veel buiten en voldoende bewegen) hebben de onderzoekers voor deze factoren gecontroleerd. Ook na correctie bleef het verband tussen vitamine D en langer overleven overeind staan.
 

Trefwoorden:
Bron(nen):