donderdag, 17 juni 2021

Hersenen veranderen door therapie

De grijze stof van de hersenen neemt toe door cognitieve gedragstherapie. Dit hebben Nijmeegse onderzoekers gepubliceerd op de website van het wetenschappelijk tijdschrift Brain.

De onderzoekers volgden 22 patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) tijdens hun eerste gedragstherapie. De onderzoekers maakten hersenscans voor, tijdens en na de therapie.

Het bleek dat de patiënten die er het meest op vooruit gingen tijdens de therapie ook de grootste toename hadden in grijze stof. Hiermee is bewezen dat de afname van grijze stof bij CVS patiënten dus wel omkeerbaar is.

Cognitieve gedragstherapie
Grijze stof is een belangrijk onderdeel van het centraal zenuwstelsel en zorgt voor verwerking van informatie. Eerder was al aangetoond dat de grijze stof afneemt bij CVS. Ook was al bewezen dat cognitieve gedragstherapie deze mensen goed kan helpen.

Bij cognitieve gedragstherapie worden mensen doelgericht geleerd meer controle te krijgen over hun klachten. Ze leren dan hun gevoelens beter te herkennen en in goede banen te leiden.

Bron(nen):