9 oefeningen voor diabetici

Bewegen met suikerziekte

Getty Images

Veel mensen met diabetes hebben last van voetproblemen. Dit wordt veroorzaakt door een verslechterde bloedsomloop en een verminderd gevoel in de voeten. Er zijn eenvoudige oefeningen om de bloedcirculatie in de voeten te verbeteren.

De volgende oefeningen zijn speciaal ontwikkeld voor mensen met diabetes en kun je eenvoudig thuis doen:

  1. Ga achter een stoel staan en gebruik die ter ondersteuning. Doe nu wat kleine 'bounce' bewegingen, door je knieën lichtjes te buigen en te strekken.
  2. Zet één been gestrekt ver naar achteren, hiel plat en buig naar voren tot je een rek op de kuitspier krijgt.
  3. Ga rechtop staan en hou je vast aan de stoel voor steun. Ga op je tenen staan en weer rustig terug naar je hielen. Probeer hetzelfde op één been en wissel om.
  4. Nu moet je zijwaarts gaan staan. Zwaai één been voorzichtig heen en weer; van voor naar achter. Wissel vervolgens van been.
  5. Leg één been op de zitting van de stoel en buig naar voren vanuit de heupen, totdat je rek krijgt op de achterkant van je bovenbeen. 
  6. Ga op de stoel zitten en kruis je armen voor je borst. Sta op en ga heel langzaam weer zitten.
  7. Blijf goed rechtop zitten en strek nu één been recht vooruit. Buig en strek de knie. Herhaal hetzelfde met het andere been.
  8. Til nogmaals het been op en draai nu cirkels met je voet. Draai in beide richtingen en herhaal weer met het andere been.
  9. Als laatste zet je beide voeten op de grond en maak je met je voeten tapbewegingen alsof je tapschoenen aan hebt.

Doe de oefeningen geleidelijk en hou ze minimaal vijftien tot dertig seconden vol. 

Regelmatig bewegen

Regelmatig sporten werkt preventief tegen diabetes. Maar ook wanneer je al diabetes hebt en de ziekte onder controle wilt houden, is bewegen raadzaam. Het is wel verstandig om eerst met een specialist te overleggen, voordat je als diabetespatiënt begint met sporten.

Auteur 
  • Marjon van Oers, fitnessexpert