Diabetes type 3 of de ziekte van Alzheimer?

Een vorm van suikerziekte in de hersenen

diabetes-type-3
Getty Images

Naast diabetes type 1 en 2 vermoeden steeds meer wetenschappers het bestaan van diabetes type 3, een vorm van suikerziekte in de hersenen die de ziekte van Alzheimer tot gevolg heeft. Het wetenschappelijk bewijs omtrent deze ziekte is vooralsnog zeer beperkt - de toekomst zal moeten uitwijzen of er inderdaad een verband bestaat tussen diabetes en Alzheimer.

Wat is diabetes type 3?

In een gezond lichaam maken de alvleesklier en de hersenen insuline aan. Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat de glucose uit onze voeding wordt omgezet naar energie. Bij diabetes type 1 en 2 maakt de alvleesklier te weinig of zelfs geen insuline aan, waardoor de glucose uit onze voeding niet wordt omgezet naar energie maar achterblijft in het bloed. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel, wat schadelijk kan zijn voor het hart, de bloedvaten, de zenuwen, de ogen en de nieren.

De afgelopen jaren vermoeden steeds meer wetenschappers dat er naast diabetes type 1 en 2 ook nog een derde type bestaat. In geval van diabetes type 3 zouden de hersenen te weinig of geen insuline aanmaken, wat zou leiden tot een specifieke vorm van de ziekte van Alzheimer. Er is vooralsnog echter onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor deze hypothese. Sommige onderzoekers stellen dat de insuline die wordt aangemaakt in de hersenen te weinig invloed heeft om dementie te kunnen veroorzaken. Andere wetenschappers voeren aan dat de ziekte van Alzheimer een gevolg is van diabetes type 2.

Oorzaken van diabetes type 3

De wetenschappers die het bestaan van diabetes type 3 onderschrijven, stellen dat de oorzaken van dit type diabetes overeenkomen met de oorzaken van diabetes type 2. Het gaat vooral om een ongezonde levensstijl: de kans op beide typen diabetes wordt aanzienlijk vergroot door een gebrek aan lichaamsbeweging, overgewicht, ongezond eten en roken. Diabetes type 2 en 3 kunnen echter ook worden veroorzaakt door erfelijkheid.

Symptomen diabetes type 3

De symptomen van diabetes type 3 zijn hetzelfde als de symptomen van de ziekte van Alzheimer in het vroege stadium. De volgende symptomen gaan gepaard met diabetes type 3:

  • Je hebt last van geheugenverlies, en dit heeft invloed op je dagelijkse leven en sociale interacties.
  • Je hebt moeite met het volbrengen van dagelijkse taken.
  • Je raakt regelmatig spullen kwijt.
  • Je hebt moeite met het verwerken van informatie en het vellen van een oordeel op basis van deze informatie.
  • Je omgeving merkt een plotselinge verandering in je persoonlijkheid en/of je gedrag.

Hoe wordt de diagnose diabetes type 3 gesteld?

Als een persoon een beetje vergeetachtig is of vaak zijn of haar spullen kwijtraakt, betekent dat natuurlijk niet automatisch dat hij of zij diabetes type 3 heeft. Helaas is er geen specifieke test om erachter te komen of een patiënt deze vorm van diabetes heeft. De dokter zal de patiënt eerst een aantal vragen stellen over de bovenstaande symptomen en de levensstijl van de patiënt. Ook zal de dokter nagaan of diabetes type 2 en 3 in de familie van de patiënt voorkomen. Op basis van deze informatie kan de dokter ervoor kiezen om nader lichamelijk onderzoek te verrichten. Zo kunnen MRI en CT scans bijvoorbeeld inzicht geven in de werking van het brein van de patiënt. Ook kan men door middel van bloedtesten of een rugpunctie zoeken naar indicatoren van diabetes type 3.

Risicofactoren en -groepen

Of je nou jong bent of oud, dik of dun - iedereen kan diabetes type 3 krijgen. Sommige personen lopen echter een groter risico dan anderen. Wij hebben de belangrijkste risicofactoren op een rij gezet. Deze risicofactoren komen overigens overeen met de risicofactoren van diabetes type 2.

  • Hoe ouder je bent, hoe groter de kans op diabetes type 2 en 3.
  • Personen die last hebben van overgewicht hebben meer kans op diabetes, vooral als het overgewicht zich rond de buik bevindt.
  • Personen die last hebben van een te hoog cholesterol of een hoge bloeddruk hebben meer kans op diabetes type 2 en 3.
  • Personen met PCOS, coeliakie of hemochromatose lopen meer risico.
  • Als je van Surinaams-Hindoestaanse, Marokkaanse of Turkse afkomst bent, heb je meer kans op diabetes type 2 en 3.
  • Als je een ouder, broer of zus hebt met diabetes type 2 of 3, heb je meer kans op deze ziekten.
  • Als je zwangerschapsdiabetes hebt gehad of als je moeder dit heeft gehad, heb je meer kans op diabetes type 2 en 3.
  • Als je rookt heb je meer kans op diabetes 2 en 3.
  • Als je bepaalde medicijnen tegen psychoses slikt of prednison gebruikt, loop je meer risico.

Behandeling van diabetes type 3

Aangezien een ongezonde leefstijl het risico op diabetes type 3 aanzienlijk verhoogt, bestaat de behandeling van deze ziekte voornamelijk uit het veranderen van deze leefstijl. Gezond eten, veel bewegen en stoppen met roken kunnen een grote invloed hebben op het verloop van deze ziekte. Dit kan eventueel worden gecombineerd met medicijnen die de bloedsuiker, het cholesterol en/of de bloeddruk verlagen. Ook kan diabetes type 3 worden behandeld door middel van insuline. Als de bloedsuikerspiegel niet laag genoeg blijft, kan de patiënt zichzelf een paar keer per dag met insuline injecteren. Ook kan er gekozen worden voor een insulinepomp: een klein apparaatje dat via een naadje in de buik constant kleine hoeveelheden insuline afgeeft.

Prognose

De gevolgen van diabetes type 3 variëren van persoon tot persoon. Wanneer de symptomen vroeg worden ontdekt en de behandeling op tijd wordt aangevangen, kan de progressie van de ziekte van Alzheimer aanzienlijk worden vertraagd. Wanneer de symptomen lange tijd onontdekt blijven, kan het lastiger zijn om deze ziekte te behandelen. De levensverwachting van een persoon met de ziekte van Alzheimer is ongeveer 8 tot 10 jaar vanaf het moment van de diagnose. Dit is echter enkel een gemiddelde: sommige personen met Alzheimer leven maar liefst 20 jaar na hun diagnose.

Auteur 
Bron 
  • gezondNU
  • Diabetes Fonds