zondag, 24 oktober 2021

Net getest: GlucoDock

Bloedglucosemeter voor iPhone, iPod of iPad

Als diabetespatiënt moet je regelmatig je bloedglucose meten. Het prikken en bijhouden kan best ingewikkeld zijn. Met de GlucoDock van Medisana kun je heel gemakkelijk de resultaten van je glucosemeting bijhouden op een iPad, iPhone of iPod. Miriam Seinstra testte de GlucoDock voor GezondheidsNet.

Wat is het?
Met de GlucoDock kun je op elk moment snel, maar nauwkeurig je bloedglucosegehalte meten. Alle gegevens worden direct opgeslagen in de Vitadock, een gezondheidsapp die beschikbaar is voor de iPad, iPhone of iPod. De makers noemen het product 'diabetes management in een nieuwe dimensie'.

Hoe werkt het?
De GlucoDock werkt heel simpel. Je klikt het apparaatje in laderaansluiting van je iPhone, iPad of iPod. Vervolgens breng je een druppel bloed aan op de teststrip. Deze steek je in de GlucoDock en binnen een paar seconde zijn de resultaten zichtbaar in de Vitadock app. De app geeft zelf aan wat je moet doen.

Het is mogelijk om allerlei gegevens handmatig in te voeren zoals je medicatie en insuline of hoeveel koolhydraten je hebt gegeten. Ook kun je aangeven of de meting is uitgevoerd na afloop van een sportactiviteit of voor of na een maaltijd. Daarnaast is er ruimte om aan te geven hoe je je voelt en kun je ook andere metingen invoeren.

Je kunt zelf de waardes aangeven waartussen je bloedsuikerniveaus mogen vallen. Een te hoge waarde wordt een rode bel, een goede waarde een groene. Het apparaatje houdt ook in percentages bij hoe vaak je goed hebt gezeten. Tot slot kun je ook grafieken maken met al je meetwaarden. Deze resultaten kun je naar jezelf, huisarts of diabetesverpleegkundige mailen.

En hoe bevalt het?
Tester Miriam is erg onder de indruk van de GlucoDock. "De app is eenvoudig te downloaden, werkt erg prettig en is grafisch gezien erg mooi. De app houdt zelf alles bij, het is letterlijk alleen prikken en opslaan", aldus Miriam. Wel crasht de app af en toe. "Dan moet je de app helemaal afsluiten en opnieuw opstarten. Soms wel meer dan eens."

De bijgeleverde prikpen ervaart ze ook als prettig: "Het bloed stroomt er in een keer goed uit." Tijdens een vergelijking van de GlucoDock met een glucosemeter van een ander merk was er sprake van verschillende waardes uit de twee apparaten. Na een tweede keer prikken bleef de meting van de GlucoDock constant. De andere meter gaf de tweede keer een vergelijkbare waarde als de GlucoDock.

Om de GlucoDock te blijven gebruiken moet je regelmatig naalden en strips bijbestellen. In het geval van Miriam worden deze strips vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Informatie
Vitadock van Medisana bevat gezondheidsmeetmodules voor iPad, iPhone en iPod. Naast resultaten van de glucodock kan in de Vitadock ook gegevens van de de Thermodock (temperatuur) en Cardiodock (bloeddruk) opgeslagen worden. Daarnaast heeft Medisana een TargetScale, een weegschaal met lichaamsanalyse.

De GlucoDock startersset bevat onder andere een prikhulp, lancetten, teststrips en etui. De lancetten en teststrips zijn ook apart verkrijgbaar. Kijk voor meer informatie op de website.

Trefwoorden: