Onderzoek: mensen met diabetes overlijden eerder

vrouw-diabetes
Getty Images

Mensen met diabetes overlijden gemiddeld eerder dan mensen zonder de ziekte, meldt het Diabetes Fonds op basis van een recente studie door onderzoeksinstituut Nivel en het RIVM. Het is de eerste keer dat is gemeten hoeveel diabetici in Nederland overlijden.

De gemiddelde levensverwachting ligt bij diabetes type 1 dertien jaar lager en bij type 2 vier jaar lager, meldt het fonds. De levensverwachting van mensen met diabetes hangt samen met de mate waarin hun bloedglucose onder controle is en het optreden van complicaties, zoals hart- en vaatziekten en schade aan ogen, voeten, nieren en zenuwen.

Volgens Nivel en het RIVM overlijden gemiddeld 39.000 mensen per jaar met diabetes. Dat is ruim een kwart van het totaal aantal overledenen.

'Schokkend'

Dr. Erik Serné, internist-vasculaire geneeskunde/diabetologie, vindt het verschil in levensverwachting tussen mensen met en zonder diabetes schokkend, maar is wel hoopvol door diverse ontwikkelingen. "Bij type 2 diabetes kunnen innovatieve (leefstijl)behandelingen iets doen aan dit verlies aan levensjaren. Voor type 1 diabetes worden de mogelijkheden tot vroegtijdige en strikte behandeling van de hoge bloedsuikerwaarden, de belangrijkste oorzaak van vroegtijdig overlijden, steeds beter."

Collecteweek

Er kampen nu bijna 1,2 miljoen Nederlanders met diabetes en dat loopt waarschijnlijk op tot ruim 1,4 miljoen in 2040, aldus een woordvoerster van de collecteweek, die 1 november van start gaat. Genoemde complicaties kunnen al steeds beter worden voorkomen en behandeld. Er is echter nog veel geld nodig voor lopende en toekomstige onderzoeken om de ziekte nog beter te kunnen bestrijden.

Bron 
  • Diabetes Fonds
  • ad.nl