Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zondag, 25 juni 2017

Oogziekte door diabetes

Diabetische retinopathie is een ziekte van het oog die vaak bij mensen met diabetes voorkomt.

Bij normaal gezichtsvermogen komt het licht door het hoornvlies het oog binnen, gaat dan door de pupil en de lens en stelt het lichtbeeld scherp op het netvlies. Het netvlies (retina) is de fijne lichtgevoelige voering van de achterkant van het oog.

Bij diabeten kunnen de bloedvaten die het netvlies voeden schade oplopen. Als de bloedvaten in het netvlies beschadigd raken, kunnen ze gaan lekken en opzwellen, en er kunnen vertakkingen en uitlopertjes aan de vaatjes ontstaan. Door die beschadigingen kan zich diabetische retinopathie ontwikkelen.

Bij mensen met diabetische retinopathie wordt het gezichtsveld wazig, ontstaan blanco vlekken in het gezichtsbeeld en veroorzaakt fel licht valse schitteringen. Naarmate de ziekte zich ontwikkelt wordt het gezicht steeds waziger, nemen de blinde vlekken toe en bewegen er vlekjes door het gezichtsveld.

Als behandeling uitblijft, kan diabetische retinopathie tot blindheid leiden. Het is voor diabeten van groot belang hun ogen regelmatig te laten controleren.