Snel afvallen met het 8-weekse bloedsuikerdieet?

De bestseller van Michael Mosley

Getty Images

Het boek 'Het 8-weekse bloedsuikerdieet' van de arts Michael Mosley is een bestseller. Geen wonder, want de auteur claimt dat je je lichaam in acht weken kunt herprogrammeren. Je zou snel afvallen en zelfs diabetes type 2 kunnen omkeren. Wat voor wonderdieet is dat? Gezondheidsnet sprak de auteur.

Waarom beveelt u zo’n streng dieet aan?

"Omdat de werking van dit dieet wetenschappelijk bewezen is. Ik heb voor dit boek samengewerkt met de Britse hoogleraar Roy Taylor. Hij rondt binnenkort zijn onderzoek af, waarin hij 280 mensen met diabetes type 2 acht weken lang op een streng dieet van 800 kilocalorieën per dag heeft gezet. De mensen zijn vervolgens twee jaar lang gevolgd. De resultaten zijn verbluffend goed, ook op langere termijn. Diabetes type 2 kan worden omgekeerd en mensen met pre-diabetes kunnen voorkomen dat ze diabetes krijgen. Mensen vallen vaak meer dan 10 kilo af én hun gezondheid verbetert spectaculair. Dat effect is veel beter dan het effect van medicijnen bij diabetes type 2. Het is een streng dieet, dat klopt, maar in de praktijk kunnen gemotiveerde mensen het best goed volhouden."

Wat voor dieet is het?

"Het dieet is gebaseerd op de principes van het mediterrane dieet, een van de meest gezonde en best onderzochte voedingspatronen ter wereld. Het is overigens niet het dieet van pasta en pizza, wat veel mensen denken. Het klassieke mediterrane dieet bestaat vooral uit groenten, vis, eieren, noten, volle zuivel, fruit en olijfolie. In het bloedsuikerdieet komen vanzelfsprekend geen suiker en snacks voor, maar ook nauwelijks complexe koolhydraten zoals granen en brood. De maaltijden zijn bescheiden maar hebben een hoge verzadigingsfactor. In het boek geef ik recepten en voorbeelden van dagmenu’s."

Kun je dit dieet op eigen houtje volgen?

"Dat kan, maar ik denk dat steun en hulp uit je omgeving het veel gemakkelijker maakt. Om te beginnen van je huisarts, die de resultaten kan meten en eventueel de medicijnen helpt afbouwen. Een goede diëtist kan ook een enorme steun zijn. Kies dan wel een diëtist die overtuigd is van het nut van koolhydraten beperken, want dat is wel de basis van het dieet. Verder is natuurlijk alle support van familie, vrienden en collega’s heel belangrijk."

Draait het echt alleen om afvallen?

"Het draait eigenlijk om het vet in de lever en de alvleesklier. Bij overgewicht stapelt zich uiteindelijk ook vet op in de organen en juist dat vet zorgt ervoor dat de stofwisseling verstoord raakt. Zodra je vet verliest in de organen, verbetert de diabetes. Meestal start dat proces als je 10 tot 15 procent van je lichaamsgewicht bent verloren."

En wat gebeurt er na die 8 weken?

Michael Mosley (foto: Romas Foord)
Getty Images
"De truc is natuurlijk om dan niet terug te vallen in oude gewoontes, want dan komen de kilo’s er zo weer aan én komt ook de diabetes weer om de hoek kijken. Je voeding moet blijvend mediterraan en koolhydraatbeperkt zijn, maar niet zo streng als in de eerste acht weken. In mijn boek besteed ik verder aandacht aan het verminderen van stress door mindfulness en meditatie en aan lichaamsbeweging. Die twee factoren zijn, samen met gezond eten, cruciaal om de gezondheidswinst ook echt vast te houden."

Michael Mosley is opgeleid tot arts aan het Royal Free Hospital in Londen. Na zijn afstuderen is hij bij de BBC gaan werken als wetenschapsjournalist en uitvoerend producent. Het 8-weekse bloedsuikerdieet. Val snel af en herprogrammeer je lichaam van Michael Mosley is verschenen bij Uitgeverij Nieuwezijds. Je kunt het voor € 16,95 bestellen bij onder andere bol.com.