woensdag, 20 oktober 2021

Verminderde lust bij diabetes

Al een jaar of 30 heb ik diabetes type 2 (68 kg, 1,68m). Sinds een jaar of 15 heb ik verminderde lustgevoelens. Vooral voor mijn partner is is dat vervelend. Nu lees ik in literatuur die over diabetes gaat, dat mannen een verminderde potentie kunnen krijgen van diabetes. Ik neem aan dat het hebben van diabetes ook op de seksualiteit van vrouwen invloed heeft.
Er is volgens mij echter geen onderzoek naar gedaan en ook lees ik hier nooit over. Kun jij mij hier iets meer over vertellen?
Eline (68)

Henriette Schoones, Seksuoloog NVVS/relatietherapeut

Beste Eline,

In de literatuur is inderdaad weinig informatie te vinden over de invloed van diabetes type 2 op het seksueel functioneren. Bij minder opwinding en zin in seks is er meestal sprake van meerdere factoren.

De klacht is bij jou begonnen rond de overgang. Ook kunnen de genoemde klachten voorkomen tijdens de overgang en bij het ouder worden. Over het algemeen heb je bij het ouder worden sterkere seksuele prikkels nodig.

Mijn ervaring uit de praktijk is dat vrouwen met diabetes type 2 soms meer last hebben van een minder vochtig wordende vagina. Vrouwen met diabetes worden gevoeliger voor urineweg infecties en Candida infecties met als gevolg een nog drogere vagina en als gevolg daarvan kan meer pijn bij het vrijen voorkomen.

Meer informatie zou je kunnen vinden bij het Diabetes Fonds.

Henriette Schoones

Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan een expert!