Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
dinsdag, 21 februari 2017

Zo meet je de lengte van je penis

Lengte, omtrek en doorsnede

Ieder mens kent zijn onzekerheden, maar bij mannen bevindt die onzekerheid zich met enige regelmaat in de broek. Een te korte, dunne of kromme penis: elke man heeft zijn geslachtsdeel wel eens opgemeten. En zo niet, dan hebben ze onder de douche bij de gym, voetbal of sportschool wel eens vergelijkend warenonderzoek gedaan.

Om te weten of jij wel aan de standaard voldoet, is het allereerst zaak om de lengte van de penis goed te meten. Dit doe je door hem in zowel slappe als stijve toestand aan de bovenkant (buikkant) op te meten. Vanaf je schaambeen, waar de penis begint, tot het topje van de eikel. De omtrek meet je op het dikste gedeelte.

Normaal

De penis van een volwassen man is ontspannen gemiddeld 9,8 centimeter en in erectie gemiddeld 14,8 centimeter. Een slappe van 6 tot 11 centimeter en een stijve van 11 tot 20 centimeter wordt als 'normaal' beschouwd. Als een penis in ontspannen toestand kleiner is dan 3,8 centimeter noemen we dit een micropenis. Een penis groter dan 11,5 centimeter wordt gezien als groot. Bij een stijf geslachtsdeel is dit 7 en 21 centimeter. 

De omtrek van een penis ligt gemiddeld tussen de 9,5 en 12 centimeter. De doorsnee van de gemiddelde penis is 3,2 centimeter in ontspannen toestand en 4,1 centimeter in erectie.

Groeien

Er bestaat geen duidelijk verband tussen de lengte van een slappe penis en een op volle oorlogssterkte. De grootte van de penis in slappe toestand zegt dus niets over hoe lang deze zal zijn als hij stijf is. Onderzoek heeft laten zien dat een kleine slappe penis ongeveer twee keer zo veel groter wordt als een lang slap geslachtsdeel.

Schoenmaat

Welke factoren invloed hebben op de grootte van de penis is niet geheel bekend. Etniciteit lijkt in ieder geval een belangrijke factor: Aziaten hebben gemiddeld de kleinste penis, donkere mannen de grootste. Of lichaamslengte een rol speelt is niet duidelijk. Hoe langer de man, des te groter de penis gaat vaak, maar niet altijd op. Verder lijkt er een verband te bestaan tussen een hoog BMI en een kortere penis.

Dat de schoenmaat en vingerlengte iets zegt over de penis is niet per se onwaar. Hoe langer bijvoorbeeld de (wijs)vinger, des te groter de kans op een langere penis. Het hormoon testosteron lijkt hier een rol in te spelen. Meer testosteron leidt tot langere vingers en penis. Hetzelfde geldt voor de neus, die ook groeit onder invloed van testosteron.

Krimpen

Tijdens de puberteit groeit de penis. Wanneer het maximum wordt bereikt verschilt per persoon. Ook krimpen is aan de orde. Met het ouder worden wordt de penis in erectie vaak een of twee centimeter korter. Aderverkalking en het ontstaan van littekenweefsel liggen hieraan ten grondslag.

Ook bij koud weer en lage temperaturen krimpt de penis. Er zijn daarnaast aanwijzingen dat de penis in het algemeen langzaam kleiner wordt.

Verlengen

Bij mannen met een micropenis wordt soms een operatie uitgevoerd om de penis te verlengen. Met behulp van de operatie kan vaak enkele centimeters winst worden behaald. Het verschil is vaak niet spectaculair, maar kan voor sommige mensen een groot verschil maken. Zeker als er problemen zijn op seksueel gebied.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

195 Comments

Door Maarten (niet gecontroleerd) op zo, 02/12/2017 - 22:12

Nou daar kan ik kort over zijn. Ik heb regelmatig wat besteld bij apotheek linq en dat vind ik een uitkomst! Ik hoe niet voor ieder wissewasje naar de dokter. Online kun je makkelijk vinden welk middel je kan helpen. Via deze pagina http://www.apotheek-linq.nl/kopen/aciclovir-200-mg-kopen/ kun je ook nog eens eenvoudig zien waar je het goedkoopst je medicijnen kunt aanschaffen. Voor mij ideaal.

Door . (niet gecontroleerd) op zo, 02/12/2017 - 20:52

Hey Bas,
Ik ben ook even oud en mijne is stijf ook maar 16-17 cm. Het is redelijk normaal. Je kan me op snap toevoegen als je wilt: xxmeesswagxx

Door bas (niet gecontroleerd) op wo, 02/08/2017 - 16:36

Hoi,ik ben nogal onzeker over mijn penis.
Ik ben nu 15 jaar oud en hij is slap 13 cm en stijf 16. Is het gek dat hij zo weinig groeit bij erecte toestand en mijn voorhuidje zit vast aan de achterkant aan mijn penis is dit gek?

Door De waarheid (niet gecontroleerd) op di, 02/07/2017 - 21:39

Ik hoop dat je het niet te erg opvat maar 5 cm is niet al te groot

Door Jasper B. (niet gecontroleerd) op ma, 02/06/2017 - 21:53

Ik ben 14.5 jaar oud, en ik heb een lengte van 10 cm slap, en 15-16 stijf. De breedte is ongeveer 4 cm. Ik ben nog steeds nogal in de groei. Ik weet dat dit niet te klein is ofzo, maar ik vroeg me af of dit ongeveer het gemiddelde is. Ik vind het namelijk belangrijk om een goede lengte etc te hebben.

Door Kevin (niet gecontroleerd) op ma, 02/06/2017 - 01:09

Ik ben 16 en mijn penis is in erectie zo'n 14 a' 15 centimeter, en hoe kom je aan de omtrek van je penis, want 12.5 centimeter is dat normaal

Door BOB (niet gecontroleerd) op zo, 02/05/2017 - 16:59

De waarheid?? Ja jouw waarheid misschien, onzekere puber ! >_>

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op do, 01/26/2017 - 14:36

Ik ben 13 en als m'n penis stijf is is hij maar 5 cm is dat erg of niet?

Door Anoniem (niet gecontroleerd) op do, 01/26/2017 - 10:25

Ik ben 13 jaar en mijn penis is in slappe toestand net 3 of 4 cm maar als men penis kleiner is dan 3.8 en in erectie is het 6cm is het dan al zeker dat ik een micropenis heb

Door dwk (niet gecontroleerd) op za, 01/21/2017 - 15:40

Je bent 14. Hij groeit nog..
Als je 18-20 bent en hij is nog zo dan mag je onzeker zijn.