Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zaterdag, 27 mei 2017

Zo meet je de lengte van je penis

Lengte, omtrek en doorsnede

Ieder mens kent zijn onzekerheden, maar bij mannen bevindt die onzekerheid zich met enige regelmaat in de broek. Een te korte, dunne of kromme penis: elke man heeft zijn geslachtsdeel wel eens opgemeten. En zo niet, dan hebben ze onder de douche bij de gym, voetbal of sportschool wel eens vergelijkend warenonderzoek gedaan.

Om te weten of jij wel aan de standaard voldoet, is het allereerst zaak om de lengte van de penis goed te meten. Dit doe je door hem in zowel slappe als stijve toestand aan de bovenkant (buikkant) op te meten. Vanaf je schaambeen, waar de penis begint, tot het topje van de eikel. De omtrek meet je op het dikste gedeelte.

Normaal

De penis van een volwassen man is ontspannen gemiddeld 9,8 centimeter en in erectie gemiddeld 14,8 centimeter. Een slappe van 6 tot 11 centimeter en een stijve van 11 tot 20 centimeter wordt als 'normaal' beschouwd. Als een penis in ontspannen toestand kleiner is dan 3,8 centimeter noemen we dit een micropenis. Een penis groter dan 11,5 centimeter wordt gezien als groot. Bij een stijf geslachtsdeel is dit 7 en 21 centimeter. 

De omtrek van een penis ligt gemiddeld tussen de 9,5 en 12 centimeter. De doorsnee van de gemiddelde penis is 3,2 centimeter in ontspannen toestand en 4,1 centimeter in erectie.

Groeien

Er bestaat geen duidelijk verband tussen de lengte van een slappe penis en een op volle oorlogssterkte. De grootte van de penis in slappe toestand zegt dus niets over hoe lang deze zal zijn als hij stijf is. Onderzoek heeft laten zien dat een kleine slappe penis ongeveer twee keer zo veel groter wordt als een lang slap geslachtsdeel.

Schoenmaat

Welke factoren invloed hebben op de grootte van de penis is niet geheel bekend. Etniciteit lijkt in ieder geval een belangrijke factor: Aziaten hebben gemiddeld de kleinste penis, donkere mannen de grootste. Of lichaamslengte een rol speelt is niet duidelijk. Hoe langer de man, des te groter de penis gaat vaak, maar niet altijd op. Verder lijkt er een verband te bestaan tussen een hoog BMI en een kortere penis.

Dat de schoenmaat en vingerlengte iets zegt over de penis is niet per se onwaar. Hoe langer bijvoorbeeld de (wijs)vinger, des te groter de kans op een langere penis. Het hormoon testosteron lijkt hier een rol in te spelen. Meer testosteron leidt tot langere vingers en penis. Hetzelfde geldt voor de neus, die ook groeit onder invloed van testosteron.

Krimpen

Tijdens de puberteit groeit de penis. Wanneer het maximum wordt bereikt verschilt per persoon. Ook krimpen is aan de orde. Met het ouder worden wordt de penis in erectie vaak een of twee centimeter korter. Aderverkalking en het ontstaan van littekenweefsel liggen hieraan ten grondslag.

Ook bij koud weer en lage temperaturen krimpt de penis. Er zijn daarnaast aanwijzingen dat de penis in het algemeen langzaam kleiner wordt.

Verlengen

Bij mannen met een micropenis wordt soms een operatie uitgevoerd om de penis te verlengen. Met behulp van de operatie kan vaak enkele centimeters winst worden behaald. Het verschil is vaak niet spectaculair, maar kan voor sommige mensen een groot verschil maken. Zeker als er problemen zijn op seksueel gebied.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

210 Comments

Door Erick (niet gecontroleerd) op wo, 05/17/2017 - 18:47

Stuur je app

Door [ADMIN] Sjon (niet gecontroleerd) op ma, 05/15/2017 - 19:57

Hallo daar Sander,

laten we gelijk tot het punt komen van je lengte. 10 cm is natuurlijk niet het grootst maar ervoor schamen hoeft natuurlijk ECHT niet. mannen groeien qua penis lengte door tot hun 21ste en dus betekent dit nog dik 7 jaar groeien.
natuurlijk is dit gemiddeld dus dat kan ook nog verschillen.

En in een relatie gaat het niet alleen om de penis lengte. Meiden vinden meestal de buitenkant redelijk belangrijk maar de binnenkant is het gene wat het beste moet zijn.

=+=Als je nog vragen hebt stel ze gerust=+=

Mvg,
Sjon.

Door anoniempje (niet gecontroleerd) op ma, 05/15/2017 - 19:53

ik ben NET 14 jaar en stijf is die van mij 18 cm is dit te groot aangezien in het artikel staat 'stijve van 11 tot 20 centimeter' en ik ben nog lang niet volwassen???

dus mijn vraag is dat te groot of is dat wel lekker???

Door Jasper (niet gecontroleerd) op vr, 05/12/2017 - 21:30

Hoi, ik ben 14,5 jaar oud, mijn penis, wanneer stijf, is 17 CM in lengte en 12 CM in omtrek. Mijn penis begon vanaf ongeveer 1 tot 1,5 jaar geleden hard met groeien. Ik vraag mij hiermee af of mijn penis nog verder zal groeien, en of hij een gemiddelde leng
te heeft.

Door anoniem (niet gecontroleerd) op vr, 05/05/2017 - 14:51

dit is volkomen normaal er word ook vermeld dat de gemiddelde maat ongeveer op 14.8 cm zit, maak je niet te veel zorgen.

Door Kees (niet gecontroleerd) op zo, 04/30/2017 - 22:55

Zo meet je de lengte van je penis - dat staat boven het artikel. Over het hoe wordt daarna niet meer gesproken. Flutartikel.

Door NvdK (niet gecontroleerd) op wo, 04/05/2017 - 15:57

Mijn penis is ongeveer 10 a 11 cm slap en 14 a 15 cm stijf. Ik ben 14,5 jaar. Ik vind zelf dat mijn penis een goede maat heeft; niet te klein, niet te groot. Het is in ieder geval goed om mee te rukken!!

Door N (niet gecontroleerd) op wo, 04/05/2017 - 15:35

Ik ben 14 en mijn penis is 11 cm als hij slap is en ongeveer 14 a 15 cm als hij stijf is. Ik denk niet dat dit te klein of te groot is, ik zelf ben er wel blij mee! Rukken gaat makkelijk en het is heel fijn!

Door maarten (niet gecontroleerd) op ma, 04/03/2017 - 23:34

ik ben 17 jaar mijn penis is slap 8 cm en stijf 15 cm is dit normaal ?

Door BvA (niet gecontroleerd) op zo, 04/02/2017 - 13:07

Waar woon jij Jasper B.?