Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
vrijdag, 28 oktober 2016

Zo meet je de lengte van je penis

Lengte, omtrek en doorsnede

Ieder mens kent zijn onzekerheden, maar bij mannen bevindt die onzekerheid zich met enige regelmaat in de broek. Een te korte, dunne of kromme penis: elke man heeft zijn geslachtsdeel wel eens opgemeten. En zo niet, dan hebben ze onder de douche bij de gym, voetbal of sportschool wel eens vergelijkend warenonderzoek gedaan.

Om te weten of jij wel aan de standaard voldoet, is het allereerst zaak om de lengte van de penis goed te meten. Dit doe je door hem in zowel slappe als stijve toestand aan de bovenkant (buikkant) op te meten. Vanaf je schaambeen, waar de penis begint, tot het topje van de eikel. De omtrek meet je op het dikste gedeelte.

Sexy korting!

Of het nu om condooms, glijmiddel, sexy kleding, lingerie, DVD’s of erotische speeltjes  gaat: met Gezondheidsnet Voordeel krijg je flinke korting bij Pabo. Meld je snel gratis aan en maak je seksleven extra voordelig extra leuk!

Normaal

De penis van een volwassen man is ontspannen gemiddeld 9,8 centimeter en in erectie gemiddeld 14,8 centimeter. Een slappe van 6 tot 11 centimeter en een stijve van 11 tot 20 centimeter wordt als 'normaal' beschouwd. Als een penis in ontspannen toestand kleiner is dan 3,8 centimeter noemen we dit een micropenis. Een penis groter dan 11,5 centimeter wordt gezien als groot. Bij een stijf geslachtsdeel is dit 7 en 21 centimeter. 

De omtrek van een penis ligt gemiddeld tussen de 9,5 en 12 centimeter. De doorsnee van de gemiddelde penis is 3,2 centimeter in ontspannen toestand en 4,1 centimeter in erectie.

Groeien

Er bestaat geen duidelijk verband tussen de lengte van een slappe penis en een op volle oorlogssterkte. De grootte van de penis in slappe toestand zegt dus niets over hoe lang deze zal zijn als hij stijf is. Onderzoek heeft laten zien dat een kleine slappe penis ongeveer twee keer zo veel groter wordt als een lang slap geslachtsdeel.

Schoenmaat

Welke factoren invloed hebben op de grootte van de penis is niet geheel bekend. Etniciteit lijkt in ieder geval een belangrijke factor: Aziaten hebben gemiddeld de kleinste penis, donkere mannen de grootste. Of lichaamslengte een rol speelt is niet duidelijk. Hoe langer de man, des te groter de penis gaat vaak, maar niet altijd op. Verder lijkt er een verband te bestaan tussen een hoog BMI en een kortere penis.

Dat de schoenmaat en vingerlengte iets zegt over de penis is niet per se onwaar. Hoe langer bijvoorbeeld de (wijs)vinger, des te groter de kans op een langere penis. Het hormoon testosteron lijkt hier een rol in te spelen. Meer testosteron leidt tot langere vingers en penis. Hetzelfde geldt voor de neus, die ook groeit onder invloed van testosteron.

Krimpen

Tijdens de puberteit groeit de penis. Wanneer het maximum wordt bereikt verschilt per persoon. Ook krimpen is aan de orde. Met het ouder worden wordt de penis in erectie vaak een of twee centimeter korter. Aderverkalking en het ontstaan van littekenweefsel liggen hieraan ten grondslag.

Ook bij koud weer en lage temperaturen krimpt de penis. Er zijn daarnaast aanwijzingen dat de penis in het algemeen langzaam kleiner wordt.

Verlengen

Bij mannen met een micropenis wordt soms een operatie uitgevoerd om de penis te verlengen. Met behulp van de operatie kan vaak enkele centimeters winst worden behaald. Het verschil is vaak niet spectaculair, maar kan voor sommige mensen een groot verschil maken. Zeker als er problemen zijn op seksueel gebied.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

168 Comments

Door Eric (niet gecontroleerd) op di, 10/25/2016 - 08:30

Ik ben jarenlang uitgelachen om mijn kleine penis onder andere door mijn broer maar ik heb gespaard en een operatie overwogen. Ik ben nu iets minder gespannen.

Door Joris (niet gecontroleerd) op do, 10/20/2016 - 00:29

Ik ben 15 en in erectie ben ik best tevreden over mijn lengte maar ook in slappe houding mag mijn onderbroek wel iets voller zijn

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op vr, 09/23/2016 - 22:40

Ik ben 14 en heb dat ook ongeveer namenlijk 6cm en 16 cm

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op wo, 08/31/2016 - 18:50

Ik ben 15 in slappe toestand is mijn penis 10 cm stijf 18

Door Baba (niet gecontroleerd) op ma, 08/29/2016 - 00:06

Tot welke leeftijd blijft het gemiddeld doorgroeien?

Door Baba (niet gecontroleerd) op ma, 08/29/2016 - 00:03

Tot welke leeftijd blijft je penis ongeveer doorgroeien?

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op di, 08/23/2016 - 02:44

Hallo
Ik ben 16j,mijn pik is 17cm hard is dat normaal?

Door dave (niet gecontroleerd) op ma, 08/22/2016 - 17:40

als je 22 jaar bent zoals Peter en je pik is 11,5 cm is wel erg klein volgens mij. Ik ben 17 jaar en die van mij is nu al 18 cm

Door Cheraldo (niet gecontroleerd) op zo, 08/21/2016 - 00:05

Ben 14 en stijf is hij 25cm

Door Peter (niet gecontroleerd) op za, 08/20/2016 - 10:09

Hallo, wat een verschillende lengtes allemaal. Hier komt er nog een. Ik ben 22 jaar en mijn penis is slap 6 cm en stijf 11,5 cm.