Als klaarkomen niet lukt

Problemen bij het orgasme

Getty Images

Het orgasme is iets heel natuurlijks, maar zeker niet vanzelfsprekend. Een groot deel van de vrouwen kan niet klaarkomen van alleen penetratie en ook mannen lukt het lang niet altijd. Of het overkomt je juist veel te snel. Ontspanning is heel vaak het sleutelwoord.

Er bestaan verschillende orgasmeproblemen. Moeilijk of niet klaarkomen is er daar een van. Klaarkomen zonder gevoel bestaat ook: lichamelijk ervaar je dan wel een orgasme maar je hebt er geen gevoel bij. Te snel klaarkomen is ook een veelvoorkomend probleem. En sommige mannen hebben ‘last’ van een droog orgasme zonder zaadlozing.

Van de vrouwen komt 80 procent wel eens moeilijk klaar. Ruim een kwart van hen vindt dit een probleem en ongeveer 10 procent ervaart het als een grote last. Zo’n 45 procent van de mannen heeft wel eens moeite om een orgasme te krijgen. Bij hen komt te snel klaarkomen vaker voor: 64 procent vindt het wel eens te vroeg. Ongeveer een derde heeft hier regelmatig problemen mee.

Oorzaken

Voor een orgasmeprobleem is meestal geen lichamelijke oorzaak. Wel kan het zo zijn dat je door het gebruik van bepaalde medicijnen of hormonale veranderingen (bijvoorbeeld de overgang) niet makkelijk opgewonden meer raakt. Pijn tijdens het vrijen en bepaalde ziektes kunnen het orgasme ook in de weg staan. Bij droog klaarkomen en klaarkomen zonder gevoel ligt er vaker een lichamelijke oorzaak aan ten grondslag, maar dit hoeft niet.

Bij de meeste problemen met het klaarkomen spelen echter emotionele aspecten een rol. Langdurige stress of spanning kunnen ervoor zorgen dat je onvoldoende opgewonden raakt. Prestatiedrang en perfectionisme hebben ook invloed, net als controle willen houden.

Sommige mensen schamen zich voor hun lichaam, hebben nooit vrij over seksualiteit kunnen en durven spreken of dragen de gevolgen van een slechte seksuele ervaring of relatie. Al deze factoren kunnen problemen geven bij het bereiken van de je climax. Daarbij is het heel belangrijk dat je zelf weet hoe je eigen lichaam werkt.

En dan?

Natuurlijk kun je niet elk orgasmeprobleem gemakkelijk oplossen. Het hangt sterk van de oorzaak af. De huisarts of een seksuoloog kan helpen bij het achterhalen van de oorzaak, maar je kunt ook zeker zelf een aantal dingen proberen.

 • Zorg dat de basisvoorwaarden goed zijn. Als je gaat vrijen zorg dan voor voldoende tijd en privacy. Daarbij is het belangrijk dat je zin hebt in seks en ontspannen bent. Een zo fit mogelijk lichaam helpt; zorg dus zeker ook voor voldoende slaap. Alcohol, drugs en sigaretten kunnen ook moeite met klaarkomen geven.
 • Weet wat je lekker vindt en zeg dat ook. Laat het merken als je iets fijn vindt. Praten over seks en over je wensen kan ook opwindend werken, daarbij is ieder lichaam anders en ook je behoeftes kunnen verschillen. Zeker als je minder lekker in je vel zit.
 • Masturbatie zorgt er niet alleen voor dat je weet wat je lekker vindt, maar stimuleert ook de doorbloeding en gevoeligheid van de geslachtsdelen. Dat komt ook het orgasme tijdens het vrijen met een partner ten goede.
 • Ook het oefenen van de bekkenbodemspieren stimuleert de doorbloeding rondom de geslachtsdelen. Met het versterken van je spieren door bijvoorbeeld kegeloefeningen, zou een orgasme ook makkelijker te bereiken zijn.
 • Maak gebruik van krachtige prikkels. Een sterke vibrator of glijmiddel kunnen het gevoel intenser maken. Een vrouw heeft bijvoorbeeld vaak onafgebroken stimulatie nodig om haar climax te bereiken.
 • Het is een wijdverbreid misverstand dat vrouwen vooral klaarkomen door vingeren en penetratie. De meeste vrouwen komen alleen klaar door stimulatie van de clitoris. Door verschillende manieren en houdingen uit te proberen, kun je er samen achter komen wat voor beiden opwindend en bevredigend is.
 • Vermoeidheid, spanning, boosheid. Allemaal emoties die een orgasme in de weg kunnen staan. Leg eventuele ruzies dus bij en probeer voordat je gaat vrijen niet te veel over vervelende onderwerpen te praten. Ontspanningsoefeningen kunnen ook een positief effect hebben.
 • Concentreer je op je eigen gevoelens. Natuurlijk is het ook belangrijk om bezig te zijn met het genot van je partner, maar neem de tijd voor je eigen orgasme. Zeker tegelijkertijd klaarkomen met een partner kan op die manier ingewikkeld zijn en is daarbij helemaal niet zo nodig. Je kunt ook na elkaar klaarkomen of vrijen zonder orgasme.
 • Geniet vooral van seks en van elkaar. Zorg voor lang voorspel, laat opwinding en seksuele gevoelens toe en vergeet gevoelens van schaamte en remmingen. Een positief zelfbeeld is belangrijk. Een orgasme zit ook tussen de oren. Je mag best een beetje fantaseren om jezelf een handje te helpen. Voel je daar vooral niet schuldig over.

Tot slot

Goede seks hoeft niet altijd voor iedereen te eindigen met een orgasme. Maak er dus vooral geen must van, dit verkleint namelijk ook nog eens je kansen. Vrijen kan ook heel fijn zijn door te spelen met je opwinding en klaarkomen hoeft daarbij zeker niet per se het doel bij te zijn. Door je verwachtingen aan te passen, heb je ook minder snel last van prestatiedrang of faalangst.

Bron 
 • Seksuologie
 • RutgersWPF
 • Sense
 • Psyq