Help, ik heb een micropenis. Is er iets aan te doen?

man-micropenis
Getty Images

Ik heb een probleem waar ik mij enorm voor schaam en ook veel mee gepest ben. Ik ben geboren met een micropenis. Dit is ontdekt toen ik tien jaar was. Er werd toen gezegd dat er iets met mijn hormonen was.
Ik ben strenggelovig opgevoed, waardoor ik bijna niet naar de dokter ben geweest en mijn ouders het wat laat gemeld hebben. Er wordt ook niet veel over dit onderwerp gesproken.

In slappe toestand is mijn penis niet groter dan anderhalve centimeter en stijf drie centimeter. Ik heb een keer een relatie met een meisje gehad en toen het ervan moest komen, wat ik al weken uitstelde, lachte ze me uit. Ze voelde niets en is weggegaan. Niet veel later was de relatie over. Ik heb gehuild, want ik besef ook dat ik nooit meer een relatie kan krijgen.

Ik wil graag mijn verhaal aan u kwijt, want misschien zijn er mensen met hetzelfde probleem als ik en is er misschien iets wat het draaglijker kan maken.

Naam bekend op de redactie

Henriëtte Schoones, seksuoloog NVVS/relatietherapeut

Naar aanleiding van je mail heb ik contact gehad voor overleg met de poli seksuologie van het Radboud UMC in Nijmegen en met de poli seksuologie van het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel. Ik wilde weten wat de huidige resultaten zijn van een penisverlenging door een operatieve ingreep. Ik kreeg de naam door van Jack Beck (uroloog) van het Antonius ziekenhuis in Nieuwegein, die op dit gebied de meest expertise lijkt te hebben. Je zou een verwijzing van je huisarts kunnen vragen voor een uitgebreid medisch onderzoek. Verder zou je voor psychosociale begeleiding terecht kunnen op de poli seksuologie van hetzelfde ziekenhuis.

Vanuit mijn eigen ervaring weet ik dat er genoeg vrouwen zijn die juist een man zoeken met een kleine penis. Ik heb begrepen dat er zelfs een datingsite bestaat waar mannen met een kleine penis op staan. De site heet Dinky One. Bijna 30.000 mensen hebben zich aangemeld en een kwart daarvan is vrouw.

Vaak is de omtrek van de penis belangrijker dan de lengte. Los van de lengte van je penis kun je natuurlijk genoeg andere seksuele vaardigheden inzetten zoals stimulatie met de mond, tong en handen. Het lijkt me ook verstandig als je een vrouw ontmoet en je bent aan seks toe, dat je van tevoren dit probleem met haar bespreekt, zodat je niet meer uitgelachen wordt.

Succes.

Henriette Schoones
Seksuoloog NVVS/Relatietherapeut

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Henriëtte Schoones is gespecialiseerd in seksuele en relatieproblemen. Ze heeft een eigen praktijk voor seksuologie en relatietherapie in Tiel en werkt als seksuoloog in Ziekenhuis Rivierenland in samenwerking met de gynaecologen.