Wat zijn suikerplekken?

Diabetische dermopathie: plekken op je scheenbeen

suikerplekken
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: wat zijn suikerplekken?

Mensen met diabetes lopen meer risico op huidproblemen dan andere mensen, door bijvoorbeeld beschadiging van zenuwen, een slechte doorbloeding of een gevoeligheid voor infecties. Zo heeft bijna de helft van de diabetici zogenoemde suikerplekken.

Suikerplekken - in medische termen diabetische dermopathie - zijn ovale rode plekken van een halve tot een centimeter die vooral op de scheenbenen zitten. Ze worden ook wel pretibial pigmented patches (PPP) genoemd. diabetische dermopathie komt bij ongeveer 35 tot 40 procent van de diabetespatiënten voor, vooral bij oudere mannen. Maar ook vrouwen kunnen er last van hebben.

De symptomen van suikerplekken:

  • Ovale, rode vlekken op de huid (maculae of papels).
  • De plekken zijn meestal tussen een halve en een hele centimeter groot.
  • Ze komen het meest voor op de scheenbenen.
  • Soms zijn ze ook te vinden op de onderarmen

Diabetische dermopathie is het gevolg van beschadigde bloedvaatjes in de huid en kunnen een voorbode zijn van neuropathie (zenuwschade).  Ze kunnen zomaar ontstaan of na een wondje. Je kunt er niets tegen te doen, maar ze geven meestal geen klachten. De kleine, verdikte rode plekjes gaan na een tijdje schilferen en verdwijnen dan, maar er blijft een bruin vlekje achter op die plek.

 

Auteur 
Bron 
  • Diabetes Fonds
  • DVN