Zit diabetes type 2 in jouw familie?

Praat erover!

Getty Images

Gezond leven is altijd een aanrader, maar wanneer diabetes type 2 voorkomt in jouw familie heb je nog een extra reden. Je loopt dan namelijk ook meer risico om diabetes te krijgen. Een gezonde leefstijl kun je helpen dat te voorkomen.

Iedereen in Nederland heeft ongeveer 5 procent kans om diabetes type 2 te krijgen. Maar wanneer er sprake is van een erfelijke aanleg, dan loop je een groter risico.

Erfelijkheidstest

Wanneer je bijvoorbeeld een broer of zus hebt met diabetes type 2, dan verhoogt de kans naar 15 tot 20 procent. Met twee of meer directe familieleden kan deze kans zelfs oplopen tot 75 procent. Doe de erfelijkheidstest om te kijken hoe hoog jouw kans is.

Voor iedereen ouder dan 45 jaar met diabetes in de familie is het verstandig om iedere drie jaar bij de huisarts langs te gaan voor een controle op diabetes type 2.

Risico verkleinen

Heb je een verhoogd risico? Dan is dat geen reden om bij de pakken neer te zitten. Natuurlijk kun je niet voorkomen dat je alsnog last krijgt van diabetes type 2, zelfs niet als je heel gezond leeft. Maar je kunt wel iets doen om je risico's te verkleinen.

Uit het SLIM project van de Universiteit Maastricht en verschillende studies in Finland, VS en Nederland is gebleken dat een gezonde leefstijl de kans voor familieleden kan halveren. Probeer bij overgewicht af te vallen, gezond te eten, minstens 30 minuten per dag te bewegen en niet te roken.

En jouw kinderen?

Als je diabetes hebt of iemand anders in de familie, zou je je kinderen en broers en zussen kunnen inlichten over hun risico. Dring de informatie niet op, niet iedereen staat open voor zulke informatie.

Probeer eerst te achterhalen wat ze al weten over dit onderwerp door ze wat vragen te stellen. "Wist je dat je een grotere kans hebt op diabetes als iemand anders in je familie dat heeft?" Wanneer ze hier helemaal niet over willen praten, dan zul je dat moeten accepteren.

Anders kun je je familie vertellen wat je ervan weet, een folder geven of verwijzen naar de site www.diabetesfonds.nl.

Auteur 
Bron 
  • Diabetes Fonds