Diarree door bestraling darmkanker

Getty Images

Ik ben 64 jaar en word op dit moment behandeld voor darmkanker. Als gevolg van bestraling van de endeldarm heb ik last van diarree. Hoe kan ik mijn voedingspatroon het beste aanpassen, zodat ik het minste klachten heb?

Rina

Willemijn Wissekerke, voedingsdeskundige:  

Het zal een heftige tijd voor je zijn nu met de darmkanker en bestraling. Vervelend dat je hierdoor last krijgt van diarree. Omdat dit niet met je voedingspatroon te maken heeft, is het lastig om hier iets aan te doen. Maar je kunt natuurlijk wel proberen om het met je voeding zo goed mogelijk onder controle te houden.

Als je last hebt van diarree is het belangrijk dat je voldoende vezels eet. Vezels zorgen er voor dat er meer water wordt opgenomen, waardoor de ontlasting meer volume krijgt. Vezels vind je onder andere in: volkoren brood, crackers, roggebrood, volkoren pasta, zilvervliesrijst, aardappelen, groente, fruit (vers maar ook gedroogd fruit bevat veel vezels), havermout en peulvruchten.

Je kunt ook proberen hoe het gaat als je zemelen of tarwekiemen door je yoghurt of kwark doet, die bevatten ook veel vezels. Probeer in kleine porties te eten, deze worden vaak beter verdragen en verkleinen de kans op heftige diarree.

Blijf ook veel drinken, want als je veel last hebt van diarree droog je snel uit. 2 liter is eigenlijk minimaal. Doordat je veel vocht verliest, verlies je ook veel zout. Bouillon kan helpen om je zoutgehalte weer op peil te brengen, dit zorgt tegelijkertijd voor extra vocht.

Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan een expert!