Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
dinsdag, 30 mei 2017

Diarree, obstipatie en winderigheid

Darmklachten

Diarree en obstipatie zijn voor veel mensen geen onbekende klachten. Diarree wordt vooral veroorzaakt door bepaalde medicijnen, bacteriën, virussen en parasieten in het voedsel en in het water. Obstipatie wordt meestal veroorzaakt door verkeerde voeding, te weinig beweging, medicijnen en stress. Hoe kun je deze klachten voorkomen?

Diarree

Diarree is een verstoring van de waterhuishouding in je darmen. Er wordt te weinig vocht uit de darminhoud opgenomen of er is te veel vocht in de darm uitgescheiden. Ook is er een verhoogde voortstuwende beweging van de darm. Je lichaam krijgt te weinig tijd om vocht uit de darminhoud op te nemen. Hierdoor wordt de ontlasting waterig.
Alleen dunne ontlasting is nog geen diarree. Het is pas diarree als je last hebt van té vaak en té veel waterige ontlasting. Meestal ontstaat diarree als je antibiotica neemt of een ziekteverwekkende bacterie hebt binnengekregen.

Ook te veel roken, grote hoeveelheden frisdrank, vruchtensappen of koffie en overmatig alcoholgebruik kunnen diarree veroorzaken. Een derde oorzaak is stress. Een functiestoornis aan het maagdarmkanaal door bijvoorbeeld opwinding of angst kan ook diarree veroorzaken.

Heb je eenmaal diarree, dan is het heel belangrijk om voldoende te blijven drinken. Drink minimaal 1,5 liter per dag en eet normaal. Blijf zoveel mogelijk vezelrijke producten eten zoals volkorenbrood, groente en fruit. Pruimen kun je beter niet eten, want deze hebben een laxerend effect. Eventueel kunnen bepaalde probiotica helpen.

Als de klachten na 48 uur niet afnemen, ga dan naar een arts. Doe dit ook bij:

  • Bloed of slijm in de ontlasting.
  • Weinig plassen.
  • Hevige, aanhoudende buikpijn en krampen.
  • Hoge koorts.
  • Sufheid.

Obstipatie

Bij obstipatie of verstopping, gaat de darminhoud te traag door de darm. Hierdoor wordt er te veel vocht aan de ontlasting onttrokken. Je gaat minder vaak naar het toilet dan gewoonlijk. De ontlasting is ook harder dan normaal. Het kan dan ook veel pijn doen!

Obstipatie wordt vaak veroorzaakt door verkeerde voeding, te weinig beweging, medicijnen en stress. Je kunt obstipatie voorkomen en verhelpen door tussen de 30 en 40 gram voedingsvezels per dag te eten. Deze vezels kunnen niet door de darmen worden verteerd. Ook is het belangrijk om veel te drinken. Zo hou je de darmen in beweging.

Voedingsvezels zitten in groenten, noten, zaden, peulvruchten, volkoren producten en fruit. Het is belangrijk om voldoende water te drinken. Alleen vezelrijk eten is niet voldoende, je moet ook regelmatig bewegen. Ook een probioticum kan dan helpen.

Als je aandrang voelt, ga dan onmiddellijk naar het toilet. Veel mensen negeren de aandrang en dit vergroot de kans op obstipatie. Laxeermiddelen werken om acute situaties op te lossen. Lees voor gebruik wel de bijsluiter! Langdurig gebruik van bepaalde laxeermiddelen kan luie darmen tot gevolg hebben.

Winderigheid

Sommige soorten voedsel stimuleren gasvorming in de darmen. Dit komt door de oplosbare (fermenteerbare) vezels in deze voeding. Bekende voorbeelden zijn bruine bonen, uien en kool. Tijdens de spijsvertering breken bacteriën in de dikke darm deze fermenteerbare vezels uit het voedsel af. Hierbij wordt gas gevormd in de darmen.

Opgehoopt gas vindt zijn weg naar buiten via de anus in de vorm van een wind, of via de mond in de vorm van een boer. Mensen met winderigheid, ook wel flatulentie genoemd, hebben veel last van opgehoopt gas. Dit kan samengaan met buikpijn.

De vieze lucht die winden soms verspreiden wordt veroorzaakt doordat eiwitten in de dikke darm door bacteriën verteerd worden. Winderigheid kan een symptoom zijn van aandoeningen als een prikkelbare darm of indigestie. Ook te veel lucht naar binnen happen, stress of bepaalde voedingsstoffen kunnen winderigheid veroorzaken, maar deze winden hoeven niet te stinken.

Tips bij flatulentie

Wat kun je doen als je last hebt van winderigheid? Deze tips helpen je op weg:

  • Kauw het voedsel goed en lang.
  • Gebruik biogarde en karnemelk in plaats van gewone melk.
  • Cola en azijnzure spijzen kun je beter vermijden.

Reactie toevoegen

8 Comments

Door E (niet gecontroleerd) op za, 11/12/2016 - 14:36

Op internet zag ik een tip tegen obstipatie die me geholpen heeft: de zithouding op het toilet. Kort gezegd: de houding die je hebt op bv een frans toilet (gat in de grond) is de beste. De hurkhouding.

Op een normaal westers toilet maken de bovenbenen een hoek van +/- 90° met het bovenlichaam. Maar dan zit er in het laatste stuk van de darm een knik. Die knik is weg als die hoek kleiner is, en kan de grote boodschap makkelijker naar buiten.

Oftewel, je knieën moeten naar je schouders (of andersom). Je kunt bv de voeten op een voetenbankje zetten, of op een omgekeerde emmer.

Door Ge van Kessel (niet gecontroleerd) op di, 10/18/2016 - 19:07

Ik at een tijd lang cashew noten. Ik kreeg in die tijd last van obstipatie en zelfs aambeien. Toen ik stopte met cashews ging het over.

Door Johanna (niet gecontroleerd) op vr, 10/07/2016 - 16:58

ik gebruik sinds enige tijd de stoelgangtabletjes van VitalDirect (www.vitaldirect.nl) en ik ben daar erg over te spreken. Sindsdien geen last meer gehad en dat geeft een heerlijk opgelucht gevoel

Door t (niet gecontroleerd) op za, 05/09/2015 - 00:57

Groot glas warm water met scheutje citroensap in de ochtend, ideaal om je spijsvertering op gang te brengen.

Door N (niet gecontroleerd) op di, 02/24/2015 - 15:58

Activia helpt niet het is een slimme marketingtruc van Unilever en zit vol met geraffineerde suikers'

Door riet van gestel (niet gecontroleerd) op di, 08/19/2014 - 11:27

Ik kon niet tegen,kruiden ijs en slagroom of zalm.
Ik gebruik nu yakult .
Al meer als 1 jaar,ik zweer erbij,al mijn klachten zijn over door yakult.
Ik heb het al verschillende mensen geadviseerd om ook te gebruiken

Door connie (niet gecontroleerd) op di, 08/19/2014 - 09:56

granen en volkorenproducten "zuigen
'veel vocht uit je darmen,en VEROORZAKEN vaak opstipatie, vooral in combinatie met te weinig drinken. VEZELS uit groente en fruit zorgt voor een goede darmwerking! middeltjes zoals activia bevatten vaak veel te veel suiker.

Door Hendrik (niet gecontroleerd) op di, 08/19/2014 - 09:25

Tegen obstipatie zijn volkorenproducten ideaal. Ook citrusvruchten en bv.activia zijn goed. Daar kan ik van meespreken (ook mijn moeder gebruikt dat).