Waarvan krijg je diarree?

Oorzaken van waterige ontlasting

Getty Images

Dunne, waterige ontlasting waardoor je telkens naar de wc moet rennen: diarree is een vervelende kwaal waardoor je je zo slap als een vaatdoekje kunt gaan voelen. Waardoor komt die diarree zo plotseling opzetten?

Virussen, bacteriën en parasieten

Acute diarree wijst meestal op een darminfectie oftewel buikgriep. Virussen en bacteriën komen via je mond in je lichaam terecht en veroorzaken daar een ontsteking van de darmwand. Door de ontsteking kan de darmwand minder vocht opnemen en wordt de ontlasting dun. Sommige bacteriën produceren een gifstof waar je ziek van wordt.[ITEMADVERTORIAL]

Beruchte virussen en bacteriën die diarree veroorzaken zijn bijvoorbeeld het rotavirus, norovirus, adenovirus typen 40/41, astrovirus, salmonella, E.coli, campylobacter en stafylococcus aureus. Ook bepaalde parasieten en wormen kunnen de boosdoener zijn.

Voeding

Via voedsel kun je bacteriën, virussen en parasieten binnenkrijgen. Als het warm is of de hygiëne te wensen overlaat, kunnen deze ziekteverwekkers zich snel vermenigvuldigen in etenswaren en water. Ook overmatig alcoholgebruik kan je darmen op hol doen slaan.

Je kunt ook een dunne ontlasting krijgen door een overschot aan laxerende zoetstoffen zoals sorbitol of xylitol, bijvoorbeeld door veel frisdrank te drinken of kauwgom te kauwen. Te veel vitamine C, cafeïnehoudende dranken en suiker gebruiken heeft hetzelfde effect. En dan zijn er nog allerlei etenswaren waar een licht laxerende werking aan wordt toegeschreven, zoals pruimen, ontbijtkoek en bepaalde theesoorten. Dat je van olijfolie diarree zou krijgen, is een fabeltje.

Bij een voedselintolerantie of voedselallergie kan diarree één van de klachten zijn bij het eten van bepaalde voedselbestanddelen. Noten, peulvruchten, zaden, schaaldieren, gluten, natrium-glutamaat, conserveermiddelen, tuinbonen, kleurstoffen, lactose en fructose zijn allemaal bestanddelen waar je met diarree op kunt reageren als je lichaam ze niet verdraagt.

Medicijnen

Tijdens of na een antibioticakuur krijgen veel mensen last van diarree. Antibiotica vernietigen namelijk niet alleen de bacteriën waar je ziek van wordt, maar ook nuttige bacteriën. Hierdoor wordt de balans in de darmen verstoord en kun je last krijgen van maag- en darmklachten. Pijnstillers, maagzuurremmers en een te hoge dosis laxeermiddelen kunnen ook diarree opleveren. Bovendien kun je allergisch zijn voor bepaalde medicatie, met waterige ontlasting tot gevolg.

Aandoeningen

Darmen kunnen chronisch ontstoken zijn. Bij een ontsteking die alleen in de dikke darm zit, spreken we van colitis ulcerosa. Bij de ziekte van Crohn zit de ontsteking vaak in de overgang van de dikke naar de dunne darm. Diarree is een van de symptomen van deze aandoeningen.

Een prikkelbare of spastische darm reageert extra gevoelig en trekt onregelmatig samen, waardoor je soms last hebt van dunne ontlasting en soms juist van obstipatie. Diarree kan ook voorkomen bij aandoeningen van de galblaas, lever of alvleesklier.

Stress

Stresshormonen beïnvloeden de productie van maagzuur en de samentrekkende bewegingen van de darmen (peristaltiek) die voedselresten voortstuwen. Ook als je angstig of zenuwachtig bent, kan dit je darmen te snel laten werken. Je ontlasting passeert daardoor te snel de dikke darm, waardoor er te weinig water aan onttrokken wordt en de ontlasting dun blijft. 

Bron 
  • Artsennet
  • Maag Lever Darm Stichting
  • Spijsvertering.info
  • Diarree.nl