Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zondag, 25 juni 2017

Waarvan krijg je diarree?

Oorzaken van waterige ontlasting

Dunne, waterige ontlasting waardoor je telkens naar de wc moet rennen: diarree is een vervelende kwaal waardoor je je zo slap als een vaatdoekje kunt gaan voelen. Waardoor komt die diarree zo plotseling opzetten?

Virussen, bacteriën en parasieten

Acute diarree wijst meestal op een darminfectie oftewel buikgriep. Virussen en bacteriën komen via je mond in je lichaam terecht en veroorzaken daar een ontsteking van de darmwand. Door de ontsteking kan de darmwand minder vocht opnemen en wordt de ontlasting dun. Sommige bacteriën produceren een gifstof waar je ziek van wordt.

Beruchte virussen en bacteriën die diarree veroorzaken zijn bijvoorbeeld het rotavirus, norovirus, adenovirus typen 40/41, astrovirus, salmonella, E.coli, campylobacter en stafylococcus aureus. Ook bepaalde parasieten en wormen kunnen de boosdoener zijn.

Voeding

Via voedsel kun je bacteriën, virussen en parasieten binnenkrijgen. Als het warm is of de hygiëne te wensen overlaat, kunnen deze ziekteverwekkers zich snel vermenigvuldigen in etenswaren en water. Ook overmatig alcoholgebruik kan je darmen op hol doen slaan.

Je kunt ook een dunne ontlasting krijgen door een overschot aan laxerende zoetstoffen zoals sorbitol of xylitol, bijvoorbeeld door veel frisdrank te drinken of kauwgom te kauwen. Te veel vitamine C, cafeïnehoudende dranken en suiker gebruiken heeft hetzelfde effect. En dan zijn er nog allerlei etenswaren waar een licht laxerende werking aan wordt toegeschreven, zoals pruimen, ontbijtkoek en bepaalde theesoorten. Dat je van olijfolie diarree zou krijgen, is een fabeltje.

Bij een voedselintolerantie of voedselallergie kan diarree één van de klachten zijn bij het eten van bepaalde voedselbestanddelen. Noten, peulvruchten, zaden, schaaldieren, gluten, natrium-glutamaat, conserveermiddelen, tuinbonen, kleurstoffen, lactose en fructose zijn allemaal bestanddelen waar je met diarree op kunt reageren als je lichaam ze niet verdraagt.

Medicijnen

Tijdens of na een antibioticakuur krijgen veel mensen last van diarree. Antibiotica vernietigen namelijk niet alleen de bacteriën waar je ziek van wordt, maar ook nuttige bacteriën. Hierdoor wordt de balans in de darmen verstoord en kun je last krijgen van maag- en darmklachten. Pijnstillers, maagzuurremmers en een te hoge dosis laxeermiddelen kunnen ook diarree opleveren. Bovendien kun je allergisch zijn voor bepaalde medicatie, met waterige ontlasting tot gevolg.

Aandoeningen

Darmen kunnen chronisch ontstoken zijn. Bij een ontsteking die alleen in de dikke darm zit, spreken we van colitis ulcerosa. Bij de ziekte van Crohn zit de ontsteking vaak in de overgang van de dikke naar de dunne darm. Diarree is een van de symptomen van deze aandoeningen.

Een prikkelbare of spastische darm reageert extra gevoelig en trekt onregelmatig samen, waardoor je soms last hebt van dunne ontlasting en soms juist van obstipatie. Diarree kan ook voorkomen bij aandoeningen van de galblaas, lever of alvleesklier.

Stress

Stresshormonen beïnvloeden de productie van maagzuur en de samentrekkende bewegingen van de darmen (peristaltiek) die voedselresten voortstuwen. Ook als je angstig of zenuwachtig bent, kan dit je darmen te snel laten werken. Je ontlasting passeert daardoor te snel de dikke darm, waardoor er te weinig water aan onttrokken wordt en de ontlasting dun blijft. 

Bron(nen):

Reactie toevoegen

14 Comments

Door Indy b (niet gecontroleerd) op vr, 04/14/2017 - 20:09

Ik heb sinds vanochtend heel erg last van waterige ontlasting, en ik bedoel ook ECHT waterig. Alsof ik plas uit mijn anus..

Door Erica (niet gecontroleerd) op vr, 03/17/2017 - 21:39

Volgens mij was dat een antwoord op:
Door Ires (niet gecontroleerd) op vr, 05/02/2014 - 12:05
Door welk eten krijgen kinderen van ongeveer 2 jaar diarree

Door Karin G. (niet gecontroleerd) op ma, 02/06/2017 - 08:41

Ik loop er al jaren mee en heb wederom zelf door internet de diagnose moeten stellen, daarom zou ik graag in jullie artikel willen zien, dat het ook evt. galdiarree kan zijn, wat blijkbaar niet eens een huisarts als optie ziet. Ik heb na een paar dagen galbinders, geen diarree meer 24/7 en kan mijn geluk niet op. Dank u

Door silvia (niet gecontroleerd) op za, 10/01/2016 - 00:00

mijn mijn heeft buikpijn en diaree, is duizelig, Ik let op vet en ik bereid het voedsel volgens mij op de juiste manier, zorg voor een schoon aanrecht en pannen. Volgens mij kook ok het voedsel op een hydienische manier, waarom dan diaree. Normaal neemt hij poeders in om de ontlasting soepel te maken. En nu diaree! vreemd ik snap er niks van. hij heft wel bietensap gedronken uit zo een pak, en hij is zwaarder geworden ook zoiets vreemds.

Door Zool (niet gecontroleerd) op do, 07/21/2016 - 23:09

Gezien het onderwerp elk geval niet poepen in een oude schoen

Door jana (niet gecontroleerd) op ma, 06/13/2016 - 13:58

er zit een pruim in mijn buik wat moet ik doen

Door Klaas (niet gecontroleerd) op vr, 04/29/2016 - 11:19

Je kan ook diarree krijgen van iboprufen, ik zelf heb last bij fermacelli, kool en pastas. Stress is ook n oorzaak. Te vet eten idem dito

Door Moon Rozenkrans (niet gecontroleerd) op ma, 10/19/2015 - 14:53

Het is een fabel dat je van ontbijtkoek diarree kunt krijgen het werkt eerder stoppend!!!!! Dit is toch al heel lang bekend

Door Maria (niet gecontroleerd) op do, 02/12/2015 - 22:41

Dag Sunita. Ja doordat je zo snel opstaat krijg je een lage bloeddruk en wordt je licht in je hoofd. Daarom kan je beter wat langzamer opstaan, in slow motion zogezegd. Dan wordt ook je bloeddruk weer normaal! Sterkte.

Door Maria (niet gecontroleerd) op do, 02/12/2015 - 22:37

Dag Bianca. Wat krijgen we nu? Koop jij fruit van appel en peer in een POTJE??? Waarom niet gewoon appels en peren kopen en opeten??? Dit is echt niet te geloven!!! Of heb je geen mes in huis om ze zelf in stukjes te snijden???