Eczeem en de warmte

In de zon met constitutioneel eczeem

Getty Images

Eczeem is een huidaandoening die mede onder invloed van warmte of kou meer of minder heftig kan optreden. Hoe zit dat eigenlijk met warmte?

Met eczeem bedoelen we constitutioneel eczeem, ook wel atopisch eczeem of (bij baby’s) dauwworm genoemd. Constitutioneel eczeem kan zich op elke leeftijd voordoen. De aandoening uit zich in huidblaasjes, schilfers, roodheid, zwelling, bultjes, kloofjes en/of korstjes. Eczeem kan enorm jeuken, maar juist door te krabben verergeren de problemen. Verder is er sprake van een zeer droge huid.

Atopisch syndroom

Eczeem maakt samen met astma, hooikoorts en (voedsel)allergie deel uit van het atopisch syndroom. Atopie is de familiaire aanleg om antistoffen te maken tegen stoffen in de lucht, zoals stuifmeel of huidschilfers van dieren. In principe is constitutioneel eczeem een chronische aandoening. Perioden van heftig eczeem wisselen zich eigenlijk altijd af door perioden waarin de huid rustig is.

Warmte en eczeem

De invloed van warmte op constitutioneel eczeem is soms fors. Dat heeft alles te maken met hoe de huid reageert op warmte. Als je het warm hebt, ga je sneller transpireren, waardoor je huid sneller gaat jeuken en geïrriteerd raakt. De volgende tips kunnen helpen:

  • Kleed je niet te warm en kies zo nodig voor laagjes, zodat je makkelijk iets uit kunt trekken;
  • Kies voor stoffen die goed zweet opnemen en niet gaan kriebelen – katoen en ook zijde geven weinig problemen, wol kriebelt te veel en de meeste synthetische stoffen 'zweten' snel;
  • Houd je slaapkamer koel en slaap niet onder een te dik dekbed;
  • Kies voor katoenen beddengoed;
  • Zweet je heel erg – bijvoorbeeld na het sporten – ga dan zo snel mogelijk lauw douchen. Blijf er zeker niet te lang onder staan, want water droogt de huid verder uit. Gebruik geen zeep of douchegel, maar olie (en spoel de doucheruimte goed schoon om uitglijden te voorkomen);
  • Wees voorzichtig met airco: ook airco kan namelijk de huid verder uitdrogen.

Eczeem in de zon

Met constitutioneel eczeem kun je prima in de zon zitten. Bij sommige mensen wordt het eczeem zelfs minder door de zon. Let er wel op dat er een briesje staat, zodat je huid niet gaat transpireren. Smeer je goed in met een zonnebrandcrème en blijf tussen 11.00 en 15.00 uur uit de zon. Ga je ook zwemmen, smeer dan daarna je huid ook weer goed in zodat die niet uitdroogt. Blijf je nog in de zon, kies dan voor een zonnebrandcrème. Ga je iets anders doen, kies dan voor een goede neutrale zalf of crème.

Auteur 
  • Mariska Tjoelker
Bron 
  • UMCG
  • Huidhuis.nl