Is dit eczeem of een schimmelinfectie?

Getty Images

Enkele maanden geleden kreeg ik plotseling pijn en jeuk rond mijn ­borsten. De huid was rood met uitslag, vlekken en kleine bultjes. Volgens de huisarts was het een schimmelinfectie. De verschijnselen verdwenen met de crème Daktacort. Ik kreeg het advies om daarna een vette crème te blijven gebruiken. Nu zijn de jeuk en uitslag weer terug. Op jonge leeftijd had ik veel last van ­eczeem. Wat kan dit nu zijn: eczeem, een schimmelinfectie of misschien iets anders? En hoe kan ik dit het beste behandelen?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Eczeem is een ontsteking van de huid, zónder een ziekteverwekker. Het wordt veroorzaakt door het – iets te scherp afgestelde – eigen immuunsysteem. Door eczeem raakt de huid beschadigd en treedt er vocht uit. Daar kan dan weer makkelijk een schimmeltje op groeien of een gist (een eencellige schimmel). De huid onder de borsten en in andere huidplooien blijft makkelijk wat vochtig en kan beschadigd raken door verweken en verkleven. Daktacort is een combinatie van een ontstekingsremmend corticosteroïd met een middel tegen schimmels. Twee vliegen in één klap. Vet houden van de huid beschermt tegen het stukgaan, maar als het eenmaal mis is, zou ik maar gewoon weer Daktacort inzetten. Een schimmel of gist is eigenlijk altijd wel ergens op de huid aanwezig. Het is niet zoiets als een bacterie of parasiet die je helemaal kunt uitroeien. Als schimmel of gist ter plaatse wordt aangepakt, kan de huid weer herstellen.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.