Krijg je eczeem van suiker?

Minder suiker is sowieso gezonder

Getty Images

Aan het gebruiken van suiker worden de laatste tijd veel dingen toegeschreven. En alhoewel er een relatie is tussen hoeveel suiker je gebruikt en je gezondheid, kun je niet zeggen dat suiker de schuld is van allerlei aandoeningen. Zeker niet van eczeem.

Eczeem en voeding hebben veel minder met elkaar te maken dan de meeste mensen denken. Vaak wordt er een relatie veronderstelt tussen een allergie en eczeem. Maar de oorzaak van eczeem ligt zelden in de voeding. Eczeemklachten ontstaan niet omdat je iets bepaalds eet. Het kan wel zo zijn dat als je al eczeem hebt, je door het eten van een bepaald voedingsmiddel andere klachten kunt krijgen die op een allergie duiden. Denk aan klachten als overgeven, diarree, uitslag over het hele lichaam of hoesten en een piepende ademhaling. Met name kinderen met eczeem zijn extra gevoelig voor het ontwikkelen van een allergie.

Allergisch voor suiker?

Je kunt voor veel producten allergisch zijn maar, allergieën voor suiker bestaan niet. Een allergie is meestal een reactie van het lichaam op voor het lichaam vreemde eiwitten. In suiker zitten geen eiwitten, suiker bestaat voor 100 procent uit koolhydraten. Een huidreactie op suiker is dan ook niet te verwachten.

Minder suiker is beter

Maar veel suikers eten is niet gezond, dat weten we onderhand wel. Vooral frisdranken, snoepgoed, gebak en koek leveren ons erg veel suikers. En buiten dat wordt er ook veel suiker toegevoegd aan producten om ze een betere smaak te geven of om ze langer houdbaar te maken. Al met al krijgen we zo heel wat suikers binnen. Uit het laatste grote onderzoek naar wat we als Nederlanders eten blijkt dat 21 procent van onze voeding uit suikers bestaat. Terwijl de internationale aanbevelingen maximaal 10 procent adviseren. Een voeding met een laag percentage suiker is gezonder. En als je gezond eet, ondersteun je daarmee je weerstand en de barrièrefunctie van je je huid. In een voeding met weinig suikers is meer ruimte voor voedingsmiddelen met veel vitamines en mineralen. En die heb je nodig om je huid gezonder te houden. Eczeem zal er niet door genezen, maar je maakt het voor je huid wel gemakkelijker.

Auteur 
Bron 
  • Nederlands Huisartsen Genootschap
  • Voedingscentrum
  • Dieetbehandelingsrichtlijnen