Wat is clowns-eczeem?

Dermatitis perioralis kan lang aanhouden

Vrouw met hand voor haar mond
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op veelgestelde vragen. Deze keer: wat is clowns-eczeem?

Kleine pukkeltjes en een rode, branderige, jeukende huid rond je mond: dat is dermatitis perioralis, oftewel clowns-eczeem. Sommige dermatologen geloven dat dermatitis perioralis een variant is van rosacea of een seborrhoisch eczeem dat verergert door zonlicht. Het wordt daarom ook wel 'mouth rose' genoemd, oftewel mond rosacea. Feitelijk is de huid rondom je mond ontstoken. Het komt voornamelijk voor bij jonge vrouwenmeestal tussen de 20 en 45 jaar. Soms wordt de aandoening ook gezien bij mannen en bij kinderen. Er is ook een soortgelijke huiduitslag rondom de ogen, dat heet dermatitis periocularis.

Hoe ontstaat clowns-eczeem?

Er nog geen bewezen oorzaak voor dermatitis perioralis. Wel beginnen de problemen vaak door het gebruik van huidverzorgingsproducten of make-up. Denk aan crèmes, anti-zonnebrand, lotion, zalf, gezichtsreinigers, foundation, lippenstift of -balsem. Een andere trigger is het gebruik van crèmes met corticosteroïden (hormoonzalf). Ook wanneer je die hormonen inademt, bijvoorbeeld tegen astma, kunnen ze deze reactie geven, zeker als je een gevoelige huid hebt. Hormonale veranderingen, stress, bacteriële of schimmelinfecties kunnen clowns-eczeem ook uitlokken.

Lees ook: 11 aandoeningen die je ziet in je gezicht

De symptomen van clowns-eczeem

  • De huid is rood, alleen het randje rond je lippen heeft nog een normale kleur.
  • Er ontstaan groepjes kleine, rode pukkeltjes, die kunnen uitmonden in blaasjes of puistjes
  • Het zit aan beide kanten van je mond
  • De huid voelt jeukerig, strak en branderig, maar kan ook droog zijn en schilferen
  • Ook je kin, het gebied rond je neus en ogen en je voorhoofd kunnen aangetast zijn
  • Crèmes of zeep en soms zelfs water kunnen op deze plekken een prikkend gevoel geven.

Is clowns-eczeem besmettelijk?

Clowns-eczeem is een goedaardige en niet besmettelijke huidaandoening. Het is een goed zichtbare rode uitslag en daarmee misschien niet mooi, maar je kunt het dus niet aan iemand doorgeven of van iemand anders krijgen

Is er iets aan te doen?

Stop in overleg met je arts met het gebruik van corticosteroïden. Het kan zijn dat de uitslag daarna erger wordt, voordat er verbetering zichtbaar wordt. Als je langdurig een sterk werkende corticosteroïde crème hebt gebruikt, dan kan de huisarts of dermatoloog er voor kiezen deze tijdelijk te vervangen door een zwak werkende hormooncrème. Zo kan de huid 'ontwennen'. Als je puffer gebruikt om in te ademen, bijvoorbeeld omdat je astma hebt: spoel dan je mond en gezicht even af met water nadat je het medicijn hebt gebruikt.

Stop ook met make-up en zeep en beperk blootstelling aan zonlicht. Reinig dagelijks je huid met lauw water en smeer echt niets op je huid. Houd dit in ieder geval 2 weken vol, want je huid moet weer tot rust komen. Na die 2 weken kun je als je wilt een verzachtende en beschermende crème of zalf op de huid smeren, bijvoorbeeld lanette crème of cetomacrogol crème. deze zijn vrij verkrijgbaar bij apotheek of drogist.

Bij hardnekkige clowns-eczeem kan er eventueel een antibioticakuur of crème worden voorgeschreven. Ook dan duurt het soms wel 4 tot 6 maanden voordat de uitslag verdwenen is.

Hoe lang duurt clowns-eczeem?

Meestal is de huid binnen 3 maanden genezen. Als clowns-eczeem niet wordt aangepakt, kan het maanden tot jaren aanhouden. Bij sommige mensen komen klachten rond de mond vaker terug.

Auteur 
Bron 
  • Thuisarts
  • Huidarts.com
  • Bergman Clinics