Experts: "Stap over op onverzadigd vet"

Getty Images

BAARN - Het soort vet in voeding is belangrijker dan de hoeveelheid. Tot die conclusie komt de Europese voedselautoriteit (EFSA). De experts geven dan ook een universele aanbeveling voor vetinname af: "Stap over op onverzadigd vet."

Het vervangen van producten met verzadigd vet door producten met onverzadigd vet, is goed voor je cholesterolwaarden. Dit heeft de EFSA onlangs vastgesteld bij de beoordeling van een aantal gezondheidsclaims. De leidende voedselorganisaties in de Verenigde Staten en Europa en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) hebben hiermee een universele aanbeveling voor de vetinname afgegeven. Simpel gezegd is de aanbeveling: een voeding die minder verzadigde (vaste) vetten en meer onverzadigde (zachte of vloeibare) vetten bevat is goed voor hart- en bloedvaten.

Voedingscentrum
Vet is onmisbaar in onze voeding, maar niet alle vetten zijn hetzelfde. Ook het Voedingscentrum hanteert de regel: hoe zachter hoe beter. Het Voedingscentrum adviseert het gebruik van halvarine in kuipjes en vloeibaar bak- en braadvet in knijpflessen. Ook de meeste plantaardige oliën zijn gezond. Frituren kun je het best doen met vloeibaar frituurvet of olie in plaats van harde blokken frituurvet.

Gezond vet
Hoewel veel Nederlanders de aanbevelingen wel kennen, blijkt het in de praktijk toch lastig om deze kennis toe te passen. "Daarom heeft de Stuurgroep Kies Gezond Vet een draaischijf en de website www.kiesgezondvet.nl ontwikkeld die laten zien welke producten je eenvoudig kunt vervangen door een product met een gezondere vetzuursamenstelling", vertelt Gerard Hornstra. "Kies bijvoorbeeld een keer vis in plaats van vlees, of walnoten in plaats van borrelnoten. Gelet op de problematiek rond overgewicht moeten veel mensen op hun calorieën letten. Maar dat is niet het hele verhaal. Voor een gezond hart moet je vaak je leefstijl aanpassen, calorieën besparen en er tegelijkertijd op letten dat je voldoende onverzadigde vetten binnenkrijgt."

Aanbevelingen Gezondheidsraad
 • 20 - 40 procent van de calorieën mag worden geleverd door vet. Voor iemand met overgewicht is dit maximaal 35 procent.
• Maximaal 10 procent van de calorieën die je eet mag afkomstig zijn van verzadigd vet.
• Sommige onverzadigde vetten zijn essentieel. Dat betekent dat het lichaam ze niet zelf kan maken, maar ze wel nodig heeft. Je moet ze dus uit de voeding halen. Dit zijn linolzuur (omega-6) en alfa-linoleenzuur (omega-3).
• Er is gemiddeld 450 milligram visvetzuren per dag nodig. Dat komt neer op twee keer per week vis, waarvan één keer vette vis.

Auteur 
Bron 
  • Voorlichtingsbureau MVO