Boekrecensie: Gezond feesten

Zonder toegevoegde suiker, tarwe of koemelk

Getty Images

Amber Alberda is bekend geworden door het boek ‘Eet jezelf mooi, slank & gelukkig’. Haar recepten bevatten geen toegevoegde suiker, tarwe of koemelk en zijn vrijwel zonder gluten. Met haar nieuwste boek ‘Gezond feesten’ laat ze zien dat je ook zonder deze ingrediënten een prima feestje kunt vieren. Ze verzamelde recepten voor alle jaarlijkse feestdagen.

Net als veel gezondheidliefhebber is Amber Albarda ervan overtuigd dat diëten niet werken en dat een blijvend gezond eetpatroon veel effectiever is in het onderhouden van een vitaal lichaam en een gezond gewicht. Zeker in januari zijn er – na alle feestdagen – weer veel mensen met goede en gezonde voornemens. Maar wat is dat nu niet nodig zou zijn?

Albarda is groot voorstander van het gezellig samenzijn en heerlijk eten tijdens de feestdagen: "Er is geen enkele reden waarom je deze dagen niet lekker uitgebreid zou koken en de tafel vol zou zetten met de meest heerlijke dingen. De truc is om je gerechten en je menu’s slim samen te stellen." En dat is precies waar het in Gezond feesten omdraait. Volgens Albarda gaat het om een uitgebalanceerde verdeling tussen de juiste koolhydraten, eiwitten en vetten. Die combinatie zorgt ervoor dat je niet blijft eten, maar automatisch gezondere keuzes maakt en verzadigd raakt.

Alle feestdagen

Leuk is dat je in Gezond feesten bij de hand wordt genomen langs alle feesten van het jaar. Vanzelfsprekend begint het met nieuwjaar en Valentijn, via Pasen en moederdag kom je uiteindelijk bij de eindejaarsfeesten: Halloween, Sinterklaas, kerstmis en oud en nieuw. Voor elke feestdag geeft Albarda tips en recepten. Allemaal even feestelijk. En lekker ook overigens.

Met Pasen eet je natuurlijk allerlei verschillende broden en mogen de (chocolade) paaseieren niet ontbreken. Een echte aanrader is het paasdessert: chocolade avocado-eieren. Een heerlijke chocolademousse met avocado als geheim ingrediënt en noten als topping. Ook laat Albarda zien hoe je heel gemakkelijk zelf chocolade-eitjes maakt. Zonder suiker, maar wel vet allerlei vullingen.

Verrassend is ook het hoofdstuk over Halloween. Dit feest wint langzaam aan populariteit in ons land. Gezond feesten toont verschillende mogelijkheden: je kunt vrienden uitnodigen voor een scary movie marathon met lekker veel Halloweensnacks of je serveert een compleet themadiner. Wat denk je van een spinnenwebsoep, gevulde halloweenpaprika’s of spooktruffels. Leuk en ontzettend makkelijk zijn ook de bezemstelen van een zoute stokje, geitenkaas en bieslook.

Andere producten

De ingrediënten zijn wellicht wel wat anders dan je gewend bent. Albarda gebruikt bijvoorbeeld kokosolie, geitenyoghurt, keltisch zeezout en ahornsiroop. Daarnaast vind je in de recepten veel glutenvrije melen zoals amandelmeel of kokosmeel, maar ook speltmeel (niet glutenvrij). Dadels komen ook veel terug in haar recepten, net als honing en kokosbloesemsuiker. Deze ingrediënten vragen soms ook een iets andere bereidingswijze of vaardigheden die je niet gewend bent.

Getty Images
Aantrekkelijk en lekker

Los van of je zelf ook graag deze producten gebruikt, mag het resultaat er absoluut zijn. Per feest vind je ontzettend veel verschillende gerechten, waardoor je echt een complete maaltijd – of het nu een borrelhapjestafel, ontbijt of diner is – op tafel tovert. Bij elk feest geeft Albarba ideeën voor drankjes, zoetigheden en hartige versnaperingen.

Daarbij is Gezond feesten echt aantrekkelijk. Mooie foto’s waar niet aan af te zien is dat het gaat om ‘gezondere’ varianten van bijvoorbeeld een soesjestoren of pepernoten. Albarda weet echt te sfeer van de verschillende feesten in haar recepten en foto’s te vangen. Zeker een fijn boek dus om eens op een andere manier naar al het eten met de feestdagen te kijken.

Amber Albarda is voedingscoach, auteur, moeder en toegewijd chocoladeliefhebber. Haar recepten zijn voor het hele gezin en van haar boeken zijn al meer dan 150.000 exemplaren verkoc