Gezonde keuzes in een wereldrestaurant

Bij de Italiaan, Chinees of Griek

Getty Images

Uiteten gaan en op je gewicht letten, is vaak een lastige combinatie. Toch heeft bijna elk restaurant wel gezonde mogelijkheden. Een overzicht van verschillende buitenlandse keukens en hun 'slanke' gerechten.

Italiaans

Een pizza is een calorieënbom: je krijgt vaak zomaar 800 kilocalorieën binnen. Natuurlijk mag het af en toe best, maar wil je voor iets gezonder gaan, bestel dan een pizza met een dunne deegbodem. Een pizza vol groenten, champignons, tonijn en zeevruchten is beter dan eentje met kaas, spek en salami.

Pastagerechten in Italiaanse restaurants zijn vaak behoorlijk aan de maat. Soms kun je ze ook in een kleine portie of als voorgerecht krijgen, vul die dan aan met een salade. Een vis- of vleesgerecht van de gril met tomatensaus is ook een goede keuze, net als een salade van tomaten en mozzarella. Specialiteit uit de Italiaanse keuken zijn natuurlijk het kalfsvlees en de zongedroogde tomaten.

Chinees

De Chinese keuken hoeft helemaal niet zo ongezond te zijn als je in eerste instantie zou denken. Kies bijvoorbeeld foe yong hai met garnalen of krab, tjaptjoi met kip of ossenhaas of gado gado met ketjapsaus. Satésaus en kroepoek zijn dikmakers. Net als nasi-, bami- of mihoengerechten. Kies dus voor rijst, maar wees ook daar gematigd mee.

Oestersaus, ketjapsaus en paprikasaus zijn heerlijk bij groenten en vlees. Vermijd de gefrituurde gerechten als loempia's en kies voor gegrild of gepocheerd. Als je Chinees afhaalt zijn de porties vaak heel groot: een portie is over het algemeen genoeg voor twee personen.

Grieks

Vlees, vlees en nog eens vlees. Een korte samenvatting van de Griekse keuken, maar er is meer. Het grote voordeel van Griekse gerechten is vaak dat ze simpel zijn samengesteld. Een verstandige keuze is dan ook vrij gemakkelijk te maken. Salades, gevulde wijnbladeren, gegrild vlees of vis bijvoorbeeld. Met feta en tzatziki en moussaka moet je iets voorzichtiger zijn. Moussaka is bijvoorbeeld rijk aan olijfolie, boter en vet gehakt. Ook baklava levert erg veel energie.

Mexicaans

Kaas, crème fraîche, zure room, bonen, maïs, avocado. In de Mexicaanse keuken worden ontzettend veel voedzame en dus calorierijke producten gebruikt. Probeer gerechten die veel van deze ingrediënten bevatten wat te vermijden. Kies bijvoorbeeld voor een tortilla of taco met kip of vis, rode salsa en lekker veel groenten.

Indiaas

Ook de Indiase keuken wordt gekenmerkt door een aantal energieke gerechten. Pakora en Bhaji zijn door het gefrituurde jasje erg calorierijk. Ghee (geklaarde boter), kokosmelk en kaas bevatten ook veel vet. De Indiase vis- en vleesgerechten zijn gegrild ook de beste keuze. Net als rode tomatensaus in plaats van een witte romige.

Veel van de algemene tips voor slank eten in een restaurant zijn ook van toepassing.

Auteur 
  • Annemieke Hoogland