Glutenvrij snoepen met de feestdagen

Zelf bakken zonder gluten

Getty Images

Als je geen gluten verdraagt, kan het best lastig zijn om wat lekkers in huis te halen voor de feestdagen. Gelukkig zijn er steeds meer glutenvrije producten verkrijgbaar, maar zelf bakken kan natuurlijk ook. Probeer eens deze recepten voor speculaas, kruidnootjes, kerstkransjes, oliebollen en appelbeignets. Allemaal zonder gluten.

Mensen met glutenintolerantie (coeliakie) krijgen allerlei klachten als ze gluten binnenkrijgen. Ze moeten daarom hun hele leven een strikt glutenvrij dieet volgen.

Gluten is een eiwit dat in bepaalde graansoorten zit, zoals in tarwe, haver, rogge, gerst. Brood, koekjes, pizza, paneermeel en pasta bevatten dus gluten. Bovendien kan het verstopt zijn in bindmiddelen en alles waar deze in gebruikt worden, bijvoorbeeld snoepjes, soep en kant-en-klare sauzen. 

Glutenvrije producten

Fabrikanten vermelden op verpakkingen of er ingrediënten in zitten die gluten bevatten. Maar ze hoeven niet op het etiket te zetten of het product tijdens de productie of opslag in aanraking geweest is met gluten. Er kunnen in dergelijke producten dus wel sporen van gluten voorkomen.

Koop bij voorkeur etenswaren waarop 'glutenvrij' vermeld is of het logo voor glutenvrij, een doorgestreepte aar. Bij supermarkten vind je een klein assortiment glutenvrije artikelen, vaak in de buurt van de dieetproducten. Voor glutenvrije levensmiddelen kun je ook terecht bij natuurvoedingswinkels, drogisterijen en speciale webshops.

Let op in de keuken

Eten er bij jou thuis sommige gezinsleden wel gluten en andere niet, dan moet je goed opletten. Glutenvrije levensmiddelen raken anders makkelijk 'besmet' met gluten.

Gebruik daarom aparte bakvormen, broodplanken, bakjes boter en margarine voor glutenvrije en niet-glutenvrije baksels. Zorg ervoor dat het aanrecht, de oven, frituurpan, uitsteekvormpjes en ander keukengerei schoon zijn voordat je een glutenvrij recept maakt. Serveer gerechten op een schaal waarop geen glutenbevattende etenswaren hebben gelegen.

Recepten

De bovenstaande recepten voor speculaasjes, kruidnootjes en kerstkransjes zijn bovendien vrij van ei, melk, pinda en soja.

​Digitaal kookboekje

Nog meer inspiratie vind je in het digitale receptenboekje 'Glutenvrij'. GezondheidsNet maakte dit boekje in samenwerking met ZonderMeer magazine. Download het gratis.

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet
Bron 
  • Voedingscentrum
  • Nederlandse Coeliakie Vereniging