Zo veel calorieën zitten er in sinterklaassnoepgoed

Pepernoten, taaitaai en chocoladeletters

Getty Images

Het is weer die tijd van het jaar en Sinterklaas heeft een hoop lekkers meegenomen. Zakken vol chocoladeletters, pepernoten, taaitaai, marsepein en speculaas. Maar hoe snoep je met mate? En hoeveel calorieën zitten er eigenlijk in al dat snoepgoed?

Het is goed om je van tevoren te bedenken wat je wilt eten. Daar kan je al op letten tijdens het boodschappen doen. Koop niet te veel en koop een of twee verschillende soorten snoep. Ongemerkt snoep je meer als er veel schaaltjes met verschillende soorten op tafel staan. Serveer het snoepgoed ook in kleine bakjes. Daarnaast is de ene traktaties wat minder ongezond dan andere.

Verstandige keuze

Taaitaai en echte ouderwetse pepernoten (die grote hoekige) zijn luchtig, bevatten relatief weinig calorieën en bovendien geen verzadigd vet. Voor schuimpjes geldt hetzelfde. Een verstandigere keuze dus. Maar bakjes met mandarijnpartjes, wortels en stukjes oranje paprika zijn natuurlijk het gezondst.

Kleine porties

Gezond kunnen we van gevulde speculaas, banketstaaf of (chocolade)kruidnoten niet zeggen. Daarin zit relatief veel vet, waarvan een groot deel verzadigd. Chocoladeletters (melk en puur) staan aan kop: elke 100 gram bestaat uit een vijfde verzadigd vet. Chocoladekruidnoten pakken de tweede plaats. Ze bevatten zo'n 15 procent verzadigd vet per 100 gram. Houd de porties dus klein.

 

Product Kcal Totaal vet  Verzadigd vet
stukje taaitaai  62 
handje pepernoten  31  0
een schuimpje 19 
handje kruidnoten  48 
tien chocoladekruidnoten 101 
speculaasje  48 
stukje marsepein  108 
blokje gevulde speculaas  144 
stukje banketletter  113 
klein reepje pure chocolade  135  5

 

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • Voedingscentrum