zaterdag, 29 januari 2022

Gapend familielid meest besmettelijk

BAARN - Gapen is besmettelijk, maar de mate van besmettelijkheid lijkt samen te hangen met hoe goed je iemand kent. Je gaapt eerder mee bij een familielid, dan bij een onbekende.

Dat blijkt uit een Italiaanse studie uitgevoerd door de Universiteit van Pisa. Het onderzoeksteam bestudeerde 109 mannen en vrouwen tijdens hun dagelijkse activiteiten. Daarbij werd het aantal gapen op een dag bijgehouden.

Empathie
De besmettelijkheid van gapen was het grootst bij naaste familie, bij vrienden was het iets minder en bij kennissen en onbekenden was de besmettelijkheid het minst. Bij deze laatste groep was ook de vertraging tussen gaap en reactie het grootst. Dit lijkt er op te wijzen dat empathie en familiariteit een belangrijke rol spelen.

Eerdere onderzoeken
Tijdens het gapen wordt de bloedstroom in de hersenen bevordert. De besmettelijkheid van gapen kan er daardoor voor zorgen dat een hele groep mensen alert blijft. Eerdere onderzoeken toonden aan dat ongeveer de helft van alle mensen vatbaar is voor de besmettelijkheid.

Het verband tussen gapen en empathie werd al eerder aangetoond in een onderzoek met autistische kinderen. Deze kinderen zijn minder goed in staat om empathie op te brengen voor andere kinderen en bleken ook minder vatbaar voor de besmettelijkheid van gapen.

Trefwoorden:
Bron(nen):