dinsdag, 20 april 2021

Bacteriën verklaren chocoladeverslaving

Kun je soms zo hunkeren naar een reep chocolade dat je wel verslaafd lijkt? Wetenschappers hebben nu een mogelijke verklaring voor die onweerstaanbare trek gevonden. Het type bacteriën in je darmen bepaalt of je chocoladeverslaafd bent.

Iedereen heeft enorme aantallen microben in zijn ingewanden. Maar mensen die dagelijks verlangen naar een stuk chocola hebben andere groepen bacteriën in hun spijsverteringskanaal dan niet-liefhebbers. Dat concluderen de onderzoekers op basis van een kleinschalig onderzoek onder 22 mannen: 11 mannen die nooit chocola eten en 11 die dagelijks een portie verorberen. Het onderzoek kon overigens pas met een jaar vertraging starten omdat er vrijwel geen ‘cacao-geheelonthouders’ te vinden waren.

Vijf dagen lang kregen de mannen precies hetzelfde te eten, waarna hun bloed en urine onderzocht werden. De wetenschappers vonden grote verschillen tussen de twee groepen in ondermeer de hoeveelheid glycine (aminozuur) en taurine (een actief ingrediënt in energiedrankjes). De waarden van die stoffen hebben te maken met het voorkomen van bepaalde typen bacteriën in het lichaam.

Mogelijk geldt de ontdekking niet alleen voor chocolade, maar ook voor ander eten. Dat zou dan kunnen leiden tot een nieuwe behandeling voor obesitas, waarbij de samenstelling van de bacteriën in de maag en darmen wordt veranderd.

Bron(nen):