dinsdag, 7 december 2021

Blowen verlaagt IQ

BAARN - Roken maakt dommer, zo concluderen onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS. Tieners die regelmatig blowen voor hun 18e, blijken op 38-jarige leeftijd een lager IQ te hebben.

Een team onderzoekers van King's College, University of Otago en Duke University analyseerde de gegevens van 1037 inwoners van Nieuw-Zeeland. Zij werden van hun geboorte tot hun 38e gevolgd. Hun intelligentie, geheugen en concentratie werden gemeten op de leeftijd van 7, 9, 11 en  13 jaar. Bovendien werd naar hun cannabisgebruik gevraagd toen ze 18, 21, 26, 32 en 38 jaar waren.

Schade
De schade bleek het grootst bij deelnemers die voor hun 18e waren begonnen met blowen. Zij hadden vaker problemen met hun geheugen en concentratie. Tegen de tijd dat ze 38 jaar waren, was hun IQ gemiddeld met 8 punten teruggelopen. Zelfs als ze later stopten met blowen, herstelde de achteruitgang van hun intelligentie zich niet meer. Bij mensen die op latere leeftijd cannabis gingen gebruiken, leek het IQ niet lager te worden.

Oorzaak
De achteruitgang in intelligentie werd niet veroorzaakt door een gebrek aan opleiding, alcohol of het gebruik van andere drugs. Tieners zijn waarschijnlijk kwetsbaarder voor de schadelijke effecten van cannabis dan volwassenen omdat hun hersenen nog in ontwikkeling zijn.

De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in de Proceedings of the National Academies of Sciences.

Trefwoorden:
Bron(nen):