Eenzaamheid slecht voor je gezondheid

Getty Images

CHICAGO - Eenzaamheid is even slecht voor je gezondheid als roken of overgewicht. Dat blijkt uit recent Amerikaans onderzoek.

Je alleen voelen verhoogt je bloeddruk, stressniveau en de kans op een depressie. De onderzoekers maakten de resultaten van hun onderzoek bekend tijdens een conferentie van de American Association for the Advancement of Science.

Cortisol
Eén van de onderzoekers, professor John Cacioppo van de University of Chicago, zegt dat eenzaamheid zorgt voor een stijging van het stresshormoon cortisol.

Hierdoor wordt de bloeddruk hoger en dit kan leiden tot beroertes en hartziekten. Een te hoog niveau cortisol heeft ook een negatieve invloed op het immuunsysteem.

De mensen die zich het meest eenzaam voelden, bleken een bloeddruk van 30 punten hoger te hebben dan mensen met een actief en druk sociaal leven.

Vage kennissen
Volgens Cacioppo raken steeds meer mensen sociaal geïsoleerd. Niet alleen door de vergrijzing, maar ook omdat mensen steeds later trouwen en minder kinderen krijgen. Hij vindt dan ook dat het belangrijk is voor mensen om een aantal goede vrienden te hebben, dan veel vage kennissen.

Auteur 
Bron 
  • Marie Claire