Hulp van een online psycholoog?

Getty Images

Je hoort steeds vaker over therapie door een online psycholoog. In hoeverre kan een behandeling via een online programma helpen bij psychische problemen?

Bert

Ineke van Gent, psycholoog

Voor bepaalde problemen zoals lichte depressies blijken online programma's effectief te zijn. Het voordeel hiervan is dat de begeleiding anoniem en op elk gewenst tijdstip kan worden geboden. Dit maakt het laagdrempelig.

Voor je een programma kiest is het belangrijk dat je helder hebt wat je hiervan verwacht en wat haalbaar voor je is. Zo kan het zijn dat dagelijkse oefeningen te veel van je vragen maar dat je een wekelijkse opdracht wel prettig vindt. Ook is het handig om te informeren of er extra zorg aanwezig is indien je vastloopt binnen je traject. Is er iemand die je tussentijds kan benaderen indien nodig? Een andere vraag die je jezelf kunt stellen is of er mogelijkheid tot verdieping of nazorg is.

Wanneer er echter sprake is van een complexe problematiek is er meer zorg nodig. De nabijheid van het therapeutische contact kan dan juist steunend en motiverend werken. Een online programma is dan een minder goede keuze.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Ineke van Gent is psycholoog. Dagelijks ziet zij mensen in haar praktijk die worstelen met verschillende vragen uiteenlopend van burnout/depressie en spanningsklachten tot eet- of verslavingsproblemen. Ook komen er mensen die last hebben van onzekerheid/angsten en moeite hebben met het maken van keuzes.