Koffie activeert al na tien minuten

Getty Images

Koffie is pure energie in een kopje. Die conclusie van onderzoekers aan de universiteit van Barcelona klinkt misschien al bekend in de oren, maar toch zijn hun bevindingen vernieuwend.

Cafeïne zou koffiedrinkers al binnen 10 minuten actiever maken. Dat is veel sneller dan de 60 minuten waar eerdere studies het over hadden. Voor het eerst wordt ook rekening gehouden met het geslacht van de koffiedrinkers. Mannen werden alerter bevonden dan vrouwen na het drinken van een kop espresso.

De testgroep bestond uit 238 mannelijke en 450 vrouwelijke universiteitsstudenten. Zij werden getest 10, 20 en 30 minuten voor en na de opname van cafeïne, en dit twee keer per dag om er zeker van te zijn dat het tijdstip geen verschil zou maken.

Placebo
Zowel de mannen als de vrouwen werden actiever na het drinken van koffie, maar mannen ondervonden net iets meer effecten. Zelfs koffie zonder cafeïne maakte mensen alerter, vooral vrouwen. Het moet nog verder onderzocht worden of dit komt door een placebo-effect.

De activerende krachten van cafeïne zouden twee tot drie uur blijven duren. Sommige onderzoekers breiden dit uit naar vier tot vijf uur naargelang de leeftijd van de koffiedrinker.

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • GezondheidsNet.be