donderdag, 21 oktober 2021

Meisjes eerder volwassen dan jongens

UTRECHT - Meisjes hebben eerder een volwassen persoonlijkheid dan jongens. Dit concluderen onderzoekers van de Universiteit Utrecht nadat ze vijf jaar lang de persoonlijkheidsontwikkeling van ruim 1300 tieners hebben gevolgd.

Voor het onderzoek werd de tieners gevraagd zichzelf te beoordelen op vijf persoonlijkheidseigenschappen: vriendelijkheid, extraversie, zorgvuldigheid, openheid en emotionele stabiliteit.

Persoonlijkheidsontwikkeling
"Meisjes ontwikkelen tijdens de tienerjaren eerder een volwassen en stabiele persoonlijkheid dan jongens.", aldus onderzoeker Theo Klimstra. "Het was al bekend dat meisjes eerder dan jongens beginnen met de groeispurt en de hersenontwikkeling, maar wij hebben nu aangetoond dat meisjes ook met de persoonlijkheidsontwikkeling voorliggen op jongens."

Een andere trend die de onderzoekers ontdekten, was dat naarmate jongeren ouder worden, ze zichzelf als vriendelijker en emotioneel stabieler gaan beoordelen. "Dit komt doordat tieners, naarmate ze ouder worden, steeds meer volwassen rollen op zich moeten nemen", aldus Klimstra. "Bijvoorbeeld de rol van werknemer of de rol van romantische partner. Om dit succesvol te kunnen doen, is het noodzakelijk om een bepaalde mate van vriendelijkheid en emotionele stabiliteit te hebben."

Een derde conclusie die de onderzoekers uit hun onderzoek trekken, is dat de persoonlijkheidseigenschappen van jongeren in de loop van de tienerjaren meer vast komen te liggen.
 
De jongeren worden nog steeds gevolgd door de onderzoekers. Over een paar jaar zal duidelijk worden hoe de ontwikkeling tijdens de volwassenheid verloopt.

Trefwoorden: