Opruimen kun je leren

Tips voor een opgeruimd huis

Getty Images

Een stapel tijdschriften hier, een doos rommel daar. En zoveel chaos op je bureau, dat je zelfs je toetsenbord niet meer kunt vinden. Een zolder waar je niet meer op kunt en kledingkasten waar niets meer bij kan. Je wilt wel opruimen, maar hoe? Opruimen kun je leren! 

Soms zijn een paar handige tips en trucs genoeg om die opruimpoging te beginnen of om je huis opgeruimd te houden. Zie je echt door de bomen het bos niet meer, dan kun je een professional organizer inschakelen. Het is hun werk om orde in jouw chaos te scheppen.

Structuur aanbrengen

Jop Hammer is professional organizer. Ze adviseert en geeft concrete hulp bij het inrichten en opruimen van woon- en werkruimtes en ondersteunt je bij het efficiënt indelen van je tijd en het optimaal benutten van je energie.

"Er kunnen veel redenen zijn waarom je even hulp nodig hebt", weet Jop. "Ouderen vragen me vaak om te helpen wanneer ze moeten verhuizen van een groter naar een kleiner huis. Terwijl mensen met een drukke baan en een druk sociaal leven er niet aan toe komen hun huis op te ruimen."

"Ik ben geen werkster en neem geen sleutel aan om op te ruimen, terwijl je er zelf niet bent. Zo werkt het niet. Ik help wel mee en steek mijn handen uit de mouwen, maar het opruimen moet je echt zelf doen. Ik help je om structuur aan te brengen."

Begin in de slaapkamer

Die structuur is zowel bij het opruimen als het opgeruimd houden heel belangrijk. Jop adviseert dan ook om op één plek te beginnen en zo langzaam het huis door te werken.

"Pak niet alles tegelijkertijd aan, dat lukt niet. Vraagt iemand me om een huis op te ruimen, dan begin ik bijvoorbeeld in de slaapkamer. Eerst zoeken we samen een plek waar we dingen kunnen neerleggen en sorteren."

"Er komen aparte bakken voor spullen die weg kunnen, naar de kringloop gaan, bewaard moeten worden of waarvan je het nog niet zeker weet. Vervolgens halen we de kamer helemaal leeg, maken hem schoon en richten hem opnieuw in. Zo werken we alle kamers af."

Beginnen met opruimen is de moeilijkste stap, want alles is wel de moeite van het bewaren waard. Toch?

Tips om te beginnen

 • Begin klein en overzichtelijk en doe niet te veel in één keer.
 • Geef dingen een vaste plek: je autosleutels in een bakje op de kast, jassen aan de kapstok, kranten op een stapel en schoenen in de kast. Wanneer je jezelf dat aanleert, sluipt die opruimroutine er vanzelf in.
 • Begin in één kamer. Pak een vuilniszak voor wat weg kan en een bak voor wat je weg kunt geven. Loop de kamer door en sorteer je spullen alleen op 'weg' of 'hergebruik'. Dat scheelt al een stuk.
 • Open enveloppen en maak stapels van de administratie, post, rekeningen, kranten en tijdschriften. Label de stapels: belangrijk, betalen, mag weg, afgehandeld of opruimen. Werk stapel voor stapel af. Wen jezelf aan om elke week een half uurtje met je papierwerk bezig te zijn.
 • Veel reclamefolders? Doe een 'ja/nee'-sticker op je brievenbus.

Tips voor de kledingkast

 • Bewaar kleding niet eindeloos. Het komt vast wel weer een keer in de mode, maar dan zijn de details net even anders.
 • Heb je iets twee jaar niet meer gedragen? Dan is de kans uiterst klein dat je dat ooit nog zult doen. Breng het naar de kringloopwinkel.
 • Organiseer je kast. Gebruik bakken en mandjes voor sokken en ondergoed.
 • Kleding echt kapot of verkleurd? Weg ermee.
 • Berg zomerkleding op in de winter en andersom.
 • Ruim gewassen kleding gelijk op.
 • Gooi gedragen kleding niet op de grond of over een stoel, maar direct in de wasmand of wasmachine.

Professional organizers zijn er ook voor mensen met een Persoons Gebonden Budget (PGB), die structuur nodig hebben in hun dagelijks leven en hulp nodig hebben bij het opruimen van huis of administratie.