zaterdag, 29 januari 2022

'Rozemarijn verbetert geheugen'

In een kamer die naar rozemarijn ruikt, onthoud je beter wat je straks nog moet doen. De geur van rozemarijn verbetert het zogenaamde prospectieve geheugen. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Northumbria.

Het prospectieve geheugen heb je nodig om dingen te onthouden die in de toekomst plaatsvinden of die je gepland hebt. Bijvoorbeeld onthouden dat je op een bepaald tijdstip altijd je medicijnen inneemt of dat je straks nog een verjaardagskaart moet posten.

​Rozemarijngeur
Vlak voor de proefpersonen binnenkwamen, verspreidden de onderzoekers een paar druppels rozemarijnolie in een kamer. In totaal 66 gezonde deelnemers werden willekeurig verdeeld over de naar rozemarijn geurende ruimte en een geurloze ruimte.

Vervolgens voerden ze daar verschillende geheugentesten uit. Zo verstopten ze objecten en moesten ze die later weer terugvinden en op een bepaald tijdstip aan de onderzoeksleider geven. Als proefpersonen aan deze opdrachten herinnerd moesten worden, ging hun score omlaag.

​Cineool
Het bloed van de deelnemers werd ook geanalyseerd om te zien of de concentratie 1,8-cineool was toegenomen. Dit bestanddeel zit in rozemarijn en bleek in eerdere onderzoeken het geheugen te beïnvloeden.

De proefpersonen die de opdrachten uitvoerden omringd door de geur van rozemarijn bleken beter te scoren. Ze onthielden beter wat ze moesten doen en op welk tijdstip. Zij bleken ook een hogere concentratie 1,8-cineool in hun bloed te hebben, dus de stof komt daadwerkelijk in het lichaam terecht.

​Geheugenproblemen
De onderzoeksresultaten bieden mogelijk aanknopingspunten voor de behandeling van mensen met geheugenproblemen. De wetenschappers presenteerden hun resultaten tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de British Psychological Society.

Bron(nen):