Senioren rijden veiliger dan jongeren

Getty Images

LONDEN - Oudere mensen lijken voor velen een gevaar op de weg. Toch zijn ze dat niet. De 50- tot 60-jarigen rijden zelfs veiliger dan jongeren.

Volgens een studie van het Britse Institute of Advanced Motorists is het rijgedrag in de leeftijdscategorie van 70-plussers slechts een tikkeltje minder veilig dan dat van 50- tot 60-jarigen. Senioren behoren zeker niet tot een specifieke risicogroep die relatief veel ongevallen veroorzaakt. Jongeren wel.

Ouderen scoren volgens de studie goed achter het stuur, omdat ze aan zelfcensuur doen. Ze beseffen dat sommige van hun vaardigheden zijn afgenomen en passen spontaan hun rijstijl aan. Zo zouden senioren voorzichtiger zijn in bochten en bij inhaalmanoeuvres.

Ze mijden ook zo veel mogelijk lastige situaties, en met succes. In vergelijking met 50-jarigen zijn 60-plussers minder vaak betrokken bij ongevallen tijdens spitsuren, in het donker, wanneer het wegdek nat is of op autosnelwegen.

Als chauffeur zijn ouderen in hectische en chaotische verkeerssituaties wel in het nadeel, omdat ze gevaar trager kunnen inschatten. Senioren maken volgens de studie veel fouten op momenten dat snel anticiperen vereist is. De reactiesnelheid neemt af met de leeftijd door een combinatie van cognitieve achteruitgang en strammere spieren.

Auteur 
Bron 
  • GezondheidsNet.be