Slecht slapen helpt bij trauma

Getty Images

BAARN - Na een traumatische gebeurtenis kun je beter wakker blijven. Slapen zorgt er namelijk voor dat negatieve emoties beter opgeslagen worden in je geheugen. Dit blijkt uit onderzoek van de University of Massachusetts Amherst.

Proefpersonen beoordeelden foto’s op een schaal van 1 (verdrietig) tot 9 (blij) en gaven ook aan hoe ze zich voelden bij het zien van de beelden. Twaalf uur later kregen ze een mengeling te zien van dezelfde en nieuwe foto’s en gaven ze weer hun mening over de beelden.  

Geheugen
Deelnemers die mochten slapen tussen de twee sessies herinnerden zich de foto’s beter dan deelnemers die wakker waren gebleven. Bovendien reageerden ze nog net zo emotioneel op de beelden als toen ze die voor het eerst zagen. Door te slapen werd niet alleen de foto beter opgeslagen in het geheugen, maar ook de emoties die de foto opriepen.

Slecht slapen
"Wanneer je een foto bekijkt van een schokkende gebeurtenis die je meegemaakt hebt, zoals een verkeersongeluk, raak je minder overstuur als je na die gebeurtenis wakker bent gebleven. Na een traumatische ervaring slaap je vaak ook slecht, bijna alsof je hersenen er geen nachtje over willen slapen”, aldus Rebecca Spencer.

Hoe lang je wakker moet blijven om je negatieve gevoelens wat te verzachten, is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk is dat afhankelijk van de ernst van het trauma. 

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet
Bron 
  • Medical Xpress