'Slecht slapen leidt tot overgewicht en diabetes'

Getty Images

BAARN - Een tekort aan slaap of een onregelmatig slaappatroon verhogen het risico op diabetes en overgewicht. Onderzoekers van het Brigham and Women's Hospital concluderen dit op basis van een uitgebreid laboratoriumonderzoek.

Ze bestudeerden hiervoor 21 gezonde mensen in een compleet gecontroleerde omgeving voor bijna zes weken. De onderzoekers controleerden hoeveel uren slaap de deelnemers kregen, evenals wanneer zij sliepen en wat zij deden en aten. Tijdens de onderzoeksperiode sliepen de deelnemers gedurende drie weken slechts 5,6 uur per dag, op allerlei verschillende tijden.

MetabolismeEen langdurig slaaptekort en een verstoring van de biologische klok verlaagden het rustmetabolisme van de deelnemers. Daarnaast verhoogde de glucoseconcentratie in het bloed na de maaltijden, omdat er minder insuline werd gevormd door de alvleesklier. Dit is vormt een risicofactor voor diabetes. Volgens de onderzoekers kan de verlaging van het rustmetabolisme jaarlijks voor een gewichtstoename van 5 kilogram zorgen.

Gezond"Deze resultaten ondersteunen eerdere studies waaruit bleek dat mensen met onregelmatige diensten vaker diabetes ontwikkelen. Deze mensen slapen niet alleen onregelmatig, maar vaak ook korter", vertelt onderzoeker Orfeu Buxton. "Het wordt steeds duidelijker hoe belangrijk slaap is voor de gezondheid. 's Nachts slapen heeft daarbij het grootste effect."

Bron 
  • EurekAlert
  • Medical News Today