Smartphones en tablets verstoren nachtrust

Getty Images

BAARN - Smartphones, tablets en ook laptops hebben een slechte invloed op de nachtrust. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Antwerpen.

Steeds meer mensen checken nog even hun mail of gaan nog even naar Facebook voor het slapen gaan. Hierdoor gaan ze niet alleen later slapen, maar ook slechter.

Professor Johan Verbraecken, coördinator van het Slaapcentrum van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen deed onderzoek onder 2.000 Vlaamse scholieren tussen de 13 en 20 jaar.
 
Hij concludeerde dat drie factoren van invloed waren op de nachtrust. "Allereerst zijn er de prikkelingen in de hersencellen", aldus Verbraecken.

Slechte berichten
"Je hersenen worden gestimuleerd door de informatie die ze krijgen en moeten verwerken. Een tweede factor zijn de emoties die zowel positief als negatief kunnen zijn. Als jongeren bijvoorbeeld minder leuke berichten binnenkrijgen via Facebook, vlak voor ze gaan slapen, zijn ze daar 's nachts mee bezig."

Bovendien gaan mensen later slapen door de nieuwe media. "Bij televisie is dat niet het geval. Ook het spelen van videospelletjes, vlak voor het slapen, kwam nog vrij goed uit het onderzoek. Gamers hebben 's ochtends geen last en zijn overdag alerter. Waarschijnlijk omdat ze minder slaap nodig hebben," aldus Verbraecken op de website van de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

Melatonine
Ook het licht dat apparaten zoals een tablet uitstralen, heeft een effect. "Door het licht wordt het slaaphormoon melatonine onderdrukt. Die stof zorgt ervoor dat we willen slapen als het donker wordt. Bij televisie is het effect niet zo groot, omdat je vanaf een afstand kijkt en een gewoon boek geeft geen licht af."

Auteur 
Bron 
  • hln.be