woensdag, 8 juli 2020

Vaak boos op mezelf

Soms kan ik bijna mijn woede niet beheersen. In een discussie of tijdens het golf of tennis reageer ik extreem. Vooral als iets niet lukt. Ik ben dan voornamelijk boos op mezelf, maar ik merk wel dat anderen zich daar niet prettig bij voelen. Wat kan ik hier aan doen?
J. v. E.

Chantal van der Leest, psycholoog:

Om met je boosheid om te gaan, is het nodig om te weten wat je precies boos maakt. Kwetst iemand je in een discussie, of trekken anderen je sportieve prestaties in het belachelijke? Als anderen je laten ontvlammen, is het misschien nuttig om te kijken naar wat zij nou echt bedoelen.

Misschien vat je het wel helemaal verkeerd op en wilden ze je niet kwetsen. Misschien ben je zelf ook wel niet zo aardig voor ze geweest? Probeer de situatie te relativeren, is dit het waard om je zo over op te winden? Wanneer de conclusie is dat ze over je grenzen gaan, is het misschien tijd om daar iets aan te doen.

Boos op jezelf

Maar uit je vraag blijkt dat de woede vooral uit jezelf komt. Je geeft aan dat anderen het vervelend vinden dat je zo boos wordt. Mensen die om je geven, zien niet graag toe hoe je jezelf uitfoetert. Het is immers een vriend van ze, waar je zo tegen tekeer gaat! Zij waarderen je om wie je bent en zien blijkbaar geen reden om je zo 'af te straffen'.

In dat geval is het misschien goed om daar een voorbeeld aan te nemen. Het lijkt er op dat je de lat te hoog legt voor jezelf. Blijkbaar word je kwaad, omdat je sommige dingen niet kan en in je eigen ogen niet goed genoeg doet.

Wees mild

Het zou kunnen dat je minder boos wordt op jezelf als je leert om jezelf beter te accepteren. De eerste perfecte mens moet nog geboren worden, dus ook jij maakt wel eens een fout. Wees dus mild voor jezelf. Denk niet: wat stom dat ik mis heb geslagen, als je een bal mist, maar denk: oefening baart kunst. In de plaats van jezelf te veroordelen om wat je niet kan, leg je meer nadruk op wat je wel goed kan. Geef jezelf wat vaker een schouderklopje. Zie de humor in van dingen die niet goed gaan.

Schrijf gewoon eens op wat je allemaal goed aan jezelf vindt en wat je bereikt hebt. Dat hoeft niet wereldschokkend te zijn, maar gewoon een goede daad die je hebt gedaan of een fijne karaktereigenschap. Benader jezelf positief. Kijk eens in de spiegel en zie jezelf zoals je bent; een man die de moeite waard is. Er is toch geen reden om zo boos op die persoon te worden?

Kom je er zelf niet uit? Zie dat dan niet als nog een mislukking. Jezelf veranderen zonder hulp kan erg lastig zijn. Zoek een coach of psycholoog die je kan helpen de achterliggende oorzaken van je boosheid aan te pakken.

Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan een expert!