'Vroege voorspeller Alzheimer ontdekt'

Getty Images

MAASTRICHT - Bij mensen met geheugenklachten zijn vaak al aanwijzingen voor de ziekte van Alzheimer te vinden in het hersenvocht. Dat betekent niet altijd dat deze mensen de ziekte ook echt krijgen.

Dit blijkt uit een grootschalig Europees onderzoek naar het beloop van geheugenklachten onder leiding van de Universiteit Maastricht. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het julinummer van The Lancet Neurology.

De onderzoekers hopen dat er in de toekomst geneesmiddelen komen die de voortgang van de ziekte van Alzheimer kunnen remmen. Omdat de behandeling effectiever is wanneer men daarmee in een vroeg stadium start, is het van belang om vroege voorspellers van de ziekte van Alzheimer te vinden.

Voorzichtigheid
Volgens dr. Pieter Jelle Visser, projectmanager van de studie, is voorzichtigheid geboden bij de interpretatie van de studieresultaten.

"Voor wetenschappelijk onderzoek is onderzoek van hersenvocht een heel goed hulpmiddel om patiënten op te sporen die nog nauwelijks klachten hebben, maar toch een verhoogde kans hebben om de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen."

"Voor artsen is het echter belangrijk om te beseffen dat mensen met afwijkingen in het hersenvocht nog lang stabiel kunnen blijven, en dus niet direct als Alzheimerpatiënten beschouwd moeten worden."

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • Universiteit Maastricht