Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zondag, 28 mei 2017

'Gember helpt tegen darmkanker'

BAARN - Dat gember ontstekingsremmende stoffen bevat was al langer bekend. Nieuw onderzoek laat zien dat deze bestanddelen wellicht ook een rol kunnen spelen in de preventie van darmkanker.

Eerdere onderzoeken lieten al zien dat gember de vorming van tumors kan helpen voorkomen, als muizen of ratten bloot worden gesteld aan een chemische stof die darmkanker veroorzaakt. Het onderzoeksteam van de University of Michigan wilde kijken of deze resultaten ook van toepassing zijn op mensen.

Gember
Tijdens het onderzoek slikten 30 gezonde volwassenen gedurende vier weken dagelijks een gembersupplement of een placebo. Volgens onderzoeker Suzanna Zick staat de hoeveelheid gember die de proefpersonen kregen gelijk aan 2 eetlepels gemalen gemberwortel.

"Dit is geen hoeveelheid die mensen in de Westerse wereld dagelijks eten, maar in landen als India en China komen ze wel aan deze hoeveelheid.", aldus Zick. En daar komt darmkanker relatief minder voor.

Wel is het zo dat het Aziatische eetpatroon ook vaak meer groenten en vezels bevat en minder rood vlees. "Het zal dus niet alleen de gember zijn die het voedingspatroon gezond maakt.

Ontstekingen
Voor, tijdens en na de studie werd bij de deelnemers weefsels afgenomen uit de darm. "De gember vermindert het aantal ontstekingsremmende markers in het darmweefsel.", legt Zick uit. "Er is dus sprake van minder ontstekingen. En uit eerdere onderzoeken weten we dat chronische ontsteking in het darmweefsel sterk in verband staat met de vorming van kanker."

Voorzichtig
Ook andere wetenschappers zijn enthousiast over de bevinding van de University of Michigan. De resultaten zijn echter pas eerste aanwijzingen. Het onderzoek zal eerst op grotere schaal uitgevoerd moeten worden voordat we massaal gember gaan eten om darmkanker te voorkomen. Daarbij bracht het slikken van gember ook een aantal bijwerkingen met zich mee zoals winderigheid, brandend maagzuur en maagklachten.

Bron(nen):

  • WebMD