Aantal besmettingen met gonorroe bijna verdubbeld

Aantal soa-consulten toegenomen

gonorroe
Getty Images

De geslachtsziekte gonorroe komt steeds vaker voor, vooral onder jongeren. In twee jaar tijd steeg het aantal besmettingen van bijna 8000 naar bijna 14.000, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De geslachtsziekte werd het vaakst vastgesteld bij vrouwen (een toename van 78 procent in één jaar) en heteroseksuele mannen (51 procent meer). Onder mannen die seks hebben met mannen, steeg het aantal besmettingen volgens het RIVM met 20 procent. De meeste besmettingen werden gevonden onder 'mensen met een hoog opleidingsniveau, zonder migratieachtergrond'.

De gevolgen van gonorroe

Gonorroe is een seksueel overdraagbare aandoening die wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie kan bij mannen zorgen voor infecties van de urinebuis (een ‘druiper’), endeldarm, keel en bijballen. Bij vrouwen kan de bacterie zorgen voor infecties van de urinebuis, endeldarm, keel, baarmoederhals en eileiders. Een besmetting met gonorroe merk je niet altijd meteen, waardoor hij ongemerkt kan worden doorgegeven bij seks. Dat gebeurt vaker bij vrouwen dan bij mannen.

Gonorroe voorkomen

Gonorroe is makkelijk te voorkomen door een condoom te gebruiken bij seks. Een condoom beschermt ook tegen andere soa (seksueel overdraagbare aandoening)’s. Het RIVM adviseert mensen met klachten zich te laten testen. Dat geldt ook voor mensen die risico hebben gelopen. Bijvoorbeeld omdat ze seks hadden zonder condoom met iemand die niet getest was of die een soa kon hebben. Als uit de test blijkt dat iemand gonorroe heeft, kan de infectie snel behandeld worden. Dan is het ook belangrijk om zo snel mogelijk de sekspartner(s) te informeren. Dat kan na een positieve test bijvoorbeeld anoniem via de website partnerwaarschuwing.nl. De sekspartners kunnen zich dan snel laten testen en behandelen.  

Andere soa-cijfers

Uit de thermometer seksuele gezondheid blijkt dat het aantal soa-consulten bij de CSG’s in Nederland in 2023 is toegenomen met 5 procent. Het aantal chlamydia-diagnoses nam licht af sinds 2022, het aantal hiv (humaan immunodeficientievirus)-infecties bleef stabiel en het aantal syfilisdiagnoses steeg met 8 procent ten opzichte van 2022. Hoe het komt dat het aantal besmettingen zo snel toeneemt, meldt het RIVM niet.
 

Auteur 
Bron 
  • RIVM
  • RTL Nieuws