Ambulances steeds vaker doorverwezen naar ander ziekenhuis

Getty Images

In 2018 hebben de spoedafdelingen van ziekenhuizen in Noord-Holland en Flevoland veel vaker ambulances doorverwezen naar een ander ziekenhuis, omdat het te druk was. NRC concludeert uit eigen onderzoek dat ziekenhuizen in 2018 twee keer zo vaak een ‘stop’ hadden ingesteld als drie jaar eerder.

De ziekenhuizen in Noord-Holland en Flevoland stelden in 2018 5600 ‘stops’ in. Dat is gemiddeld vijftien per dag. Patiënten die in levensgevaar verkeren worden overigens nooit geweigerd.

Vooral in de Randstad komen patiëntenstops veel voor, al zien ziekenhuizen in Groningen en Drenthe zich ook steeds vaker genoodzaakt om ambulances door te sturen naar andere ziekenhuizen. Patiënten in Twente en Zeeland worden nooit geweigerd. Ook niet als het heel erg druk is, omdat het dichtstbijzijnde ziekenhuis te ver rijden is.

Hardnekkig probleem

Ambulances doorsturen naar andere ziekenhuizen is een probleem dat zich al jaren lang voordoet. Ziekenhuizen proberen met de ‘stops’ te voorkomen dat het zo druk wordt dat de zorg in het gedrang komt. Het is een gevolg van personeelstekorten en doordat er door de vergrijzing steeds meer ouderen zijn die bij een ziekenhuisopname meer zorg nodig hebben.

Auteur 
  • Bodine Valentijn
Bron 
  • NOS