Bestaat er een bloeddrukverlager die geen kramp veroorzaakt?

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord

vrouw-slikt-medicijnen
Getty Images

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord op vragen over medicijnen. Deze keer: ik moest wisselen van bloeddrukverlagend medicijn en heb toen ­verschillende andere bloeddruk­verlagers ­geprobeerd, maar daar kreeg ik ’s nachts krampen van. ­Bestaat er een middel zonder kramp als bijwerking?

U hebt bij het proberen van meerdere bloeddruk­medicijnen last gekregen van kramp. Dan lijkt het geen bijwerking te zijn van één ­middel.

Nachtelijke krampen kunnen ­verschillende oorzaken hebben. De klachten kunnen bijvoorbeeld ook ­veroorzaakt worden door plas­tabletten en door ­sommige calciumblokkers (zoals amlo­dipine en ­nifedipine).

Een oplossing kan zijn om in plaats van een hoge dosering van één ­bloeddrukverlagend medicijn voortaan twee ­bloeddrukmiddelen in een lage ­dosering naast elkaar te gebruiken. Dat vermindert het ­risico op ­bijwerkingen. ­

Goed om te weten: krampen ­ontstaan soms ook door veel en hard sporten, te weinig vocht drinken of te veel alcohol drinken. 

Apotheker Sonja Keizers
Hadewych Veys


Sonja Keizers is apotheker en voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Vrouwelijke apothekers. Voor PlusOnline en Gezondheidsnet beantwoordt ze lezersvragen over medicijnen. Stuur ook uw medicijnvraag in. Dat kan hier.

Auteur