Bijwerkingen medicatie vaker bij vrouwen

Oppassen met plaspillen en pijnstillers

Getty Images

Vrouwen hebben meer kans op bijwerkingen van geneesmiddelen dan mannen. Deskundige Eline Rodenburg legt uit om welke medicijnen het gaat en hoe dat komt.

Eline Rodenburg, arts-onderzoeker bij het Erasmus MC Rotterdam: "Vrouwen zitten biologisch iets anders in elkaar dan mannen. Ze hebben bijvoorbeeld meer hormoonschommelingen en sommige organen zijn net iets kleiner. Die subtiele verschillen kunnen zorgen voor meer of andere bijwerkingen van medicijnen."

Om welke medicijnen gaat het?
"Het verschil is het grootst bij geneesmiddelen tegen hart- en vaatziekten. Vrouwen blijken bij het gebruik van plaspillen tegen een hoge bloeddruk een vier keer hoger risico te lopen op ernstige bijwerkingen waarvoor ziekenhuisopname noodzakelijk is. Een belangrijke bijwerking is een te laag zoutgehalte in het bloed. Vooral vrouwen van boven de 70 hebben meer risico op zouttekort. Dat kan leiden tot misselijkheid en verwardheid. In ernstige situaties raken mensen in coma en komen ze te overlijden. En bij bepaalde middelen tegen hartritmestoornissen lopen vrouwen meer kans op vergiftiging."

Zijn er nog andere medicijnen waarbij vrouwen meer risico lopen?
"Bij sommige antidepressiva en sterke pijnstillers lopen vrouwen iets meer risico op bijwerkingen. Hoe het uitpakt, is voor ieder individu anders. Maar het is belangrijk dat artsen hier alert op zijn. Ook als het om medicijnen gaat die ze al jaren voorschrijven."

Wat kun je zelf doen om problemen te voorkomen?
"Als je een nieuw medicijn krijgt voorgeschreven en plotseling klachten hebt zoals misselijkheid of je niet lekker voelen, moet je dat serieus nemen. Denk niet te snel dat het komt doordat je ziek bent. Zou het ook door de medicijnen kunnen komen? Dat is een vraag die je altijd moet stellen. Ga naar de arts en laat je controleren als je het niet vertrouwt."

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine