Boekrecensie: Verbasing over verzuring

De invloed van zuren en basen op voeding, vitaliteit en leefstijl

Getty Images

Balans, dat is waar het in het leven om gaat. Zo ook in je lichaam: voor een fit, vitaal en vrolijk leven is de zuur-basenbalans cruciaal. In ‘Verbasing over verzuring’ legt Florentine van Vollenhoven uit welke rol zuren en basen spelen in ons dagelijks leven. Dit doet ze aan de hand van haar jarenlange ervaring op het gebied van het zuur-basenprincipe. Wat is basische voeding en wat betekent het voor jou?

Misschien ervaar je vaak psychische stress, slik je medicijnen vanwege een bepaalde aandoening, of heb je overgewicht. Het kan zijn dat je je ook niet zo vitaal en gezond voelt als je zou willen. Dit kan betekenen dat het zuur-basenevenwicht in je lichaam wat aandacht nodig heeft. Zuren en basen dragen bij aan verteringsprocessen in het lichaam. Zuren, zoals maagzuur of melkzuur, worden aangemaakt tijdens de stofwisseling en daarna uitgescheiden via de nieren, de longen, de huid en het spijsverteringskanaal. Basen helpen om de zuren te neutraliseren, maar soms kan je lichaam te zuur of te basisch worden. Er blijven dan te veel zuren of juist te veel basen in het lichaam. 

Vers in plaats van bewerkt

Ons westerse voedingspatroon en onze levensstijl zijn veelal zuurvormend, maar simpele aanpassingen in leefstijl en voedingspatroon helpen om de zuren in je lichaam te neutraliseren. De auteur van ‘Verbasing over verzuring’ geeft uitleg over hoe zuren en basen precies in het lichaam werken en wat je kunt doen om de balans te houden. Zo is het goed om jong, nat en vers voedsel te eten, zoals groente en fruit, omdat die zorgen voor meer basen in je lichaam. Oude, droge en bewerkte producten, zoals kant-en-klaarmaaltijden of ingeblikte groenten, kun je juist beter vermijden om verzuring tegen te gaan. 

Lichamelijk en geestelijk

De mechanismen in het menselijk lichaam regelen van alles voor je, zodat jij optimaal fit, vitaal en gezond kunt blijven. Wist je bijvoorbeeld dat je aan je huid kunt zien hoe het met je organen gesteld is? En niet alleen lichamelijke, maar ook geestelijke processen hebben te maken met de zuur-basenbalans. Je kunt nog zo basisch eten, maar bij veel stress zal je lichaam nog steeds zuurder worden.

Heldere uitleg

In 'Verbasing over verzuring' wordt een breed scala aan onderwerpen behandeld, van de balans tussen ziekte en gezondheid tot de rol van water met betrekking tot zuren en basen. Door middel van een heldere uitleg over het lichaam en de psyche en met af en toe een leuke quote, weet Van Vollenhoven haar kennis over te brengen aan de lezer. In de uitleg komen wel veel scheikundige en biologische termen aan bod. Iemand die hier niet bekend mee is, zal wat meer moeite hebben om door de uitleg heen te komen. Desondanks is het boek een aanrader vanwege de grote hoeveelheid informatie.

Basische recepten

Aan het eind van het boek staan vijftig heerlijke, basische recepten om uit te proberen voor wie zijn voeding graag basischer wil maken. De ervaring van Van Vollenhoven leert dat mensen die het zuur-basenprincipe volgen al na twee weken hun medicatie naar beneden kunnen bijstellen in overleg met hun arts. De methode levert zelfs gewichtsverlies op. Een goede zuur-basebalans zorgt dus voor een vitaal leven.

Geïnteresseerd in een voorproefje?

Dit zijn twee recepten die uit het boek komen:

Florentine van Vollenhoven voert al 25 jaar een praktijk voor complementaire geneeskunde waarbij het zuur-basenprincipe veelal een centrale rol speelt.

Auteur 
  • Lotte van den Heuvel